Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Na nespravodlivé odmeňovanie žien musíme upozorňovať kým neuvidíme pokrok

Európsky parlament sa bude na úvod plenárneho zasadnutia opätovne zaoberať potrebou zlepšovania ekonomického postavenia žien v spoločnosti. V mnohých členských krajinách Európskej únie (EÚ) mu totiž bránia nezmyselné sociálne normy a diskriminačná legislatíva.

„Téma rovnakej pláce za rovnakú prácu tu musí byť opakovane preto, že nestráca na aktuálnosti,“ priblížila europoslankyňa Monika Beňová. Pripomenula zároveň, že Európsky parlament v tejto oblasti nemá potrebné právomoci. Napriek tomu musíme na daný problém otvorene upozorňovať dovtedy, kým v jednotlivých členských štátoch nebude vidno jednoznačný pokrok,“ zdôraznila.

Podľa štatistík sú ženy v priemere vzdelanejšie ako muži, no stále zarábajú o takmer pätinu menej. V prípade ich dôchodkov sú tie rozdiely ešte násobne vyššie. Na Slovensku počúvame o najnižších počtoch nezamestnaných od vzniku samostatného štátu. Stále však patríme medzi krajiny s najväčšími rozdielmi v odmeňovaní mužov a žien. Je skutočne najvyšší čas s tým niečo robiť,“ zdôraznila europoslankyňa. Podľa nej by sa téma v prípade záujmu a politickej vôle mohla dostať napríklad aj do vládou pripravovaného sociálneho balíka.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Mzdová nerovnováha má negatívny vplyv aj na rozpočtové príjmy jednotlivých krajín. Spravodlivejšie podmienky na trhu práce by tak priniesli pozitívny efekt aj v tejto oblasti,“ povedala Monika Beňová. Dôležitým faktorom je aj zvyšovanie zastúpenia žien v manažérskych pozíciách.Tu by mali ísť príkladom jednotlivé inštitúcie a organizácie EÚ. Aj v ich rámci totiž v súčasnosti existuje na vedúcich miestach veľký nepomer,“ uzavrela.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Plénum Európskeho parlamentu bude na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia hlasovať o návrhu v súvislosti s predĺžením …

Consent choices