letisko, cestujuci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ chce zabezpečiť práva cestujúcich pri hromadnom rušení letov

Poslanci Európskeho parlamentu kritizovali Ryanair za ťažkosti, do ktorých dostal cestujúcich po zrušení tisícok svojich letov, a vyzvali Komisiu na posilnenie práv cestujúcich v leteckej doprave. 

Mnohí zákonodarcovia v utorkovej rozprave s komisárkou pre dopravu Violetou Bulc poukázali na to, že cestujúci nedostali kompletné informácie o kompenzácii ani plnohodnotnú možnosť zmeniť či presmerovať svoj let. Letecké spoločnosti, ktoré porušujú pravidlá, by mali niesť za svoje konanie zodpovednosť, dodali poslanci. Časť z nich tiež vyzvala na zavedenie účinnejších sankcií.

Viacerí poslanci vyzvali Radu na odblokovanie rokovaní o novelizácii pravidiel týkajúcich sa práv cestujúcich a na začatie rozhovorov na ich finálnej verzii s Európskym parlamentom, ktorý má k tejto téme jasný postoj už od roku 2014.

Niektorí zákonodarcovia tiež zdôraznili, že pracovné podmienky v nízkonákladových aerolíniách by mala prešetriť Európska komisia. Zvyšovanie konkurencieschopnosti nesmie ísť na úkor práv zamestnancov, vyhlásili. Dodali tiež, že zlé pracovné podmienky sa môžu stať bezpečnostnou hrozbou.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisárka Bulc prisľúbila, že Komisia na budúci rok preskúma sociálne podmienky a práva mobilných pracovníkov v leteckej doprave.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices