Oettinger, Jourova
Komisár Günther H. Oettinger a komisárka Vĕra Jourová. PHOTO: © European Union.

Komisia: Zriadením Európskej prokuratúry sa zásadne zmenia pravidlá hry

Spoločné vyhlásenie komisára Günthera H. Oettingera a komisárky Věry Jourovej k dohode Rady na zriadení Európskeho prokurátora

Vítame rozhodnutie Rady, ktorá súhlasila s vytvorením Európskej prokuratúry. Vďaka zapojeniu 20 členských štátov budeme mať silný, nezávislý a efektívny orgán, ktorý bude bojovať proti nadnárodnej trestnej činnosti poškodzujúcej rozpočet EÚ a cezhraničným podvodom s DPH.

Zriadením Európskej prokuratúry sa zásadne zmenia pravidlá hry. Mnohé prípady trestnej činnosti proti rozpočtu EÚ sú nadnárodné. Preto potrebujeme inštitúciu, ktorá je schopná nielen vyšetrovať, ale tieto činy aj trestne stíhať bez ohľadu na hranice. Presne toto bude úlohou budúceho prokurátora. Vďaka nemu sa páchatelia trestnej činnosti dostanú rýchlejšie pred súd a podarí sa ochrániť viac peňazí európskych daňových poplatníkov.

Teší nás, že myšlienku podporilo 20 členských štátov a sme presvedčení, že ďalšie krajiny EÚ budú nasledovať. Zároveň veríme, že všetky členské štáty EÚ budú podporovať naše spoločné úsilie chrániť rozpočet EÚ pred korupciou a podvodmi. V budúcom roku Komisia predstaví ďalšie kroky, ktorými by sa v budúcnosti úlohy prokuratúry rozšírili aj na teroristické trestné činy.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Po dohode Rady sa naplno začnú práce na tom, aby bola Európska prokuratúra plne funkčná začiatkom roku 2020. Zabezpečíme potrebné zdroje, aby sa výsledky jej činnosti dostavili čo najskôr.

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices