vajcia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Cena vajec pôjde hore. Európa má málo nosníc

BRATISLAVA / Kauza škodlivého fipronilu si vyžiada svoju daň. Očakáva sa zdraženie vajíčok. Dôvodom je nedostatok nosníc, ktoré boli po afére odstavené alebo utratené. Podľa českej šéfky Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé ľudia nárast cien môžu pocítiť najmä pred Vianocami.

„Cena vajec v Európe ide výrazne hore a dá sa teda predpokladať, že stúpne aj u nás. V Európe sa pre fipronil znížil stav nosníc  a teda produkcie, od čoho sa odvíja práve cena,“ uviedla Dlouhá.

Výrazne zdražuje napríklad Nemecko aj Poľsko. Tlak na cenu potvrdzuje aj české ministerstvo poľnohospodárstva, podľa ktorého presný odhad budúcich cien zatiaľ nie je možný. „Aktuálne informácie, ktoré má ministerstvo k dispozícii, potvrdzuje určité obmedzenia ponuky vajec na európskom trhu. Takéto obmedzenia vedú k tlaku na rast cien,“ informuje hovorkyňa rezortu Markéta Ježková. Informuje český portál novinky.cz.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Toxický pesticíd fipronil je nebezpečný pre ľudské zdravie a do vajíčok sa dostal po tom, ako ho pridávali do krmiva na ošetrenie sliepok proti parazitom. Jeho objavenie viedlo k zničeniu miliónov vajec po celej Európe. V dôsledku pesticídu zatiaľ nehlásia žiadnych chorých. Minimálne dvoch ľudí v Holandsku v súvislosti so škandálom zatkli.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Putin: Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že …

Consent choices