Irak
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ začala novú civilnú misiu SBOP v Iraku

Misia sa zameria na poskytovanie pomoci irackým orgánom pri vykonávaní civilných aspektov irackej národnej bezpečnostnej stratégie.

Rada vymenovala za vedúceho misie Markusa Rittera (Nemecko). Vedúci misie bude viesť tím najviac 35 expertov EÚ. Experti budú poskytovať poradenstvo a pomoc v prioritných oblastiach činnosti, a tak reagovať na potreby príslušných orgánov. Misia by sa do Bagdadu mala vyslať do konca roka. Rada vyčlenila pre misiu rozpočtové prostriedky vo výške 14 miliónov EUR na obdobie jedného roka.

Cieľom irackej národnej bezpečnostnej stratégie je budovanie štátnych inštitúcií schopných upevňovať bezpečnosť, mier a predchádzať konfliktom, a zároveň dodržiavať zásady právneho štátu a normy v oblasti ľudských práv. Vymedzujú sa v nej viaceré naliehavé hrozby pre národnú bezpečnosť vrátane terorizmu, korupcie, politickej nestability a etnickej a sektárskej polarizácie, ktoré bude misia SBOP pomáhať riešiť.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Misia bude pracovať v úzkej koordinácii s delegáciou EÚ v Iraku, ako aj s prítomnými medzinárodnými partnermi vrátane Rozvojového programu OSN (UNDP), NATO a globálnej koalície proti Dá’iš.

V nadväznosti na žiadosť irackých orgánov o podporu v oblasti reformy sektora civilnej bezpečnosti a v súlade so závermi Rady o Iraku z 19. júna dosiahla EÚ dohodu o začatí civilnej misie SBOP v Bagdade a 17. júla 2017 prijala pre misiu koncepciu krízového riadenia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices