romovia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rešpektovanie práv Rómov: Situácia sa nezlepšuje

Poslanci Európskeho parlamentu hlasujú o uznesení, kde žiadajú, aby sme rešpektovali základné práva Rómov a prestali ich nenávidieť.

Európsky parlament tento týždeň rokuje a hlasuje o iniciatívnej správe, v ktorej apeluje, aby sme rešpektovali základné ľudské práva Rómov a zaručili im dôstojné životné podmienky. „Nežiadame o nič viac, ale ani o nič menej pre Rómov, ako žiadame pre väčšinovú spoločnosť,“ uvádza sa v dokumente.

Rovnaké zaobchádzanie a zákaz diskriminácie sú už dlho ukotvené našich ústavách i európskych zmluvách. Spoločnosť sa však aj tak stále delí na rovných a tých menej rovných. Diskriminácia je pre Rómov každodenným chlebom už po stáročia a nič nenasvedčuje tomu, že by sa situácia zlepšovala. Staré stereotypy je veľmi ťažké vykoreniť.

Niekoľko čísel

Podľa druhého Európskeho prieskumu o menšinách a diskriminácii z roku 2016 až 80% Rómov žije pod prahom chudoby. Polovica detí a mladých vo veku 6-24 rokov nechodí do školy a až 63% mladých vo veku 16-24 nepracuje ani neštuduje. Zvyšok populácie k im stále prechováva nedôveru. V Eurobarometri v roku 2015 sa 20% respondentov vyjadrilo, že by sa im nepáčilo, ak by museli pracovať s Rómom. A viac ako polovici by nebolo pochuti, ak by si ich dieťa našla Róma za partnera.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

„Nikto nechce byť chudobný. Nikto nechce žiť ako dobytok. Nikto nechce, aby jeho deti nechodili do školy. Nikto nechce žiť bez elektriny alebo vody. Nemôžeme byť hrdou Úniou, ak 10-12 miliónov ľudí vylúčime zo všetkého,“ vysvetľuje autorka uznesenia, švédska socialistka Soraya Post. Sama je Rómka, čo jej život nijako neuľahčilo. Viac sa dozviete vo videu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices