Mariano Rajoy
Mariano Rajoy. PHOTO: © European Union- EP.

Katalánsky parlament schválil rezolúciu o nezávislosti. Poslancov podporovali skandujúci ľudia

BARCELONA / Katalánsky parlament schválil rezolúciu o nezávislosti, ktorú predložila katalánska vládna koalícia. Poslanci troch opozičných strán na protest pred hlasovaním opustili rokovaciu sálu. Hlasovanie sa konalo tajne tak, že každý z poslancov po vyvolaní svojho mena odniesol lístok do volebnej urny. Odporcovia vyhlásenia nezávislosti svoj hlas ukazovali na kamery.

Pre rezolúciu sa v 135-člennom parlamente vyslovilo 70 poslancov, desať ich bolo proti a dvaja poslanci nezahlasovali nijako a odovzdali prázdne papiere. V sprievode potlesku separatistických poslancov hlasoval aj katalánsky premiér Carlos Puigdemont, ktorý rozhodnutie o vyhlásení nezávislosti vo štvrtok prenechal na poslancoch.

Rokovaciu sálu opustili poslanci Ciudadanos, ľudovcov a socialistov. Ľudoveckí poslanci nechali pred odchodom zo sály na svojich miestach španielsku vlajku.

Niekoľko tisíc demonštrantov sa zhromaždilo v piatok pred katalánskym regionálnym parlamentom, kde sa konala debata, počas ktorej by zákonodarcovia mohli formálne vyhlásiť nezávislosť od Španielska. Zhromaždení mávajú katalánskymi zástavami a skandujú heslá ako „nezávislosť“ a „sloboda“. Katalánsky prezident Carles Puigdemont ponúkal vláde rokovania, avšak „Madrid začal s totálnym útlakom a už niet inej možnosti,“ uviedol 68-ročný demonštrant Jordi Soler.

Puigdemont vo štvrtok oznámil, že sa rozhodol odmietnuť vyhlásenie regionálnych parlamentných volieb, ktoré mohli viesť k uvoľneniu napätia so španielskou vládou. Katalánsky prezident podľa vlastných slov zvažoval túto možnosť, vylúčil ju však, pretože nemá dostatok záruk, že by vláda zastavila „nezákonné“ kroky na prevzatie kontroly nad Katalánskom.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Španielsky Senát v piatok rozhodoval o odňatí autonómnych právomocí separatistickému regiónu vrátane rozpustenia katalánskej vlády. Premiér Mariano Rajoy v Senáte uviedol, že opatrenia nie sú zamerané na odňatie slobôd Kataláncom, ale na ich ochranu. „To, čo sa deje v Katalánsku, je jasným porušovaním zákonov, demokracie a práv všetkých, a to bude mať svoje dôsledky,“ vyhlásil Rajoy. Plánované opatrenia pritom označil za jedinú možnosť, ako súčasnú krízu ukončiť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices