zimne pneumatiky
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: V týchto krajinách EÚ musíte mať zimné pneumatiky

BRATISLAVA / Teraz by mali zbystrieť všetci vodiči áut, ktorí používajú svoje vozidlo aj za slovenskými hranicami. V niektorých susedných krajinách totiž od 1. novembra platí povinnosť používania zimných pneumatík.

Zima je už za dverami a veľa vodičov jazdiacich do zahraničia by sa malo na ňu patrične nachystať. Inak riskujete pokutu. Legislatívne predpisy a zákony ohľadom používania pneumatík počas zimného obdobia sa v jednotlivých krajinách Európy výrazne odlišujú. Stále viac krajín si uvedomuje, ako je nesmierne dôležité z hľadiska bezpečnosti a životného prostredia prispôsobiť obutie vozidla poveternostným podmienkam. Preto už niektoré vlády zaviedli používanie zimných pneumatík ako povinné, iné o zmenách v legislatíve intenzívne rokujú, píše portál pneumatiky.sk.

Pre osobné autá je na Slovensku používanie zimných pneumatík povinné od 15. novembra do 31. marca, pokiaľ sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, námraza, alebo ľad. Polícia môže vodiča nie len pokutovať, ale mu dokonca zakázať pokračovanie v jazde.

Česká republika

Autá v Česku musia mať zimné pneumatiky obuté v období od 1. novembra do 31. marca pri jazde po cestách označených dopravnou značkou „zimná výbava“. Tá platí od roku 2009, kedy bola prvýkrát osadená v krajoch aj na diaľnici D1. Povinnosť platí pre všetky vozidlá bez rozdielu hmotnosti.

Maďarsko a Poľsko

V Maďarsku ani v Poľsku nie je legislatívne stanovené, aby vodiči používali zimné pneumatiky. V Maďarsku sú povinnou výbavou v zimných mesiacoch snehové reťaze. Táto povinnosť sa vzťahuje aj na cudzincov.

Rakúsko

Vodičom v Rakúsku zákon prikazuje v období od 1. novembra do 15. apríla prispôsobiť stav svojho vozidla zimným podmienkam . Ak polícia pristihne vodiča jazdiaceho na letných pneumatikách, výška pokuty sa môže vyšplhať až na 5 tisíc eur.

Podľa nemeckého zákona z roku 2006 je povinnosťou vodiča prispôsobiť výbavu automobilu zimným podmienkam. Mimo povinnej nemrznúcej zmesi do ostrekovačov je vodič povinný používať zimné pneumatiky, ak si to vyžadujú poveternostné podmienky.

Slovinsko

Používanie zimných pneumatík prikazuje vodičom aj zákon v Slovinsku, v období medzi 15. novembrom a 15. marcom. Minimálna hĺbka dezénu je 3 mm. Táto povinnosť prekvapivo neplatí pre turistov v prípade suchých a nezasnežených ciest.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Chorvátsko

Počas zimy je používanie zimných pneumatík v Chorvátsku povinné, pokiaľ sa však na ceste nachádza súvislá vrstva snehu, môže vodič použiť aj letné pneumatiky so zimnými reťazami.

Fínsko

Vo Fínsku sú zimné pneumatiky povinné v období medzi 1. decembrom a 1. marcom. Ich minimálna hĺbka dezénu je zákonom daná na 3 milimetre.

Švédsko

V tejto krajne sú zimné pneumatiky povinné v období medzi 1. decembrom a 31. marcom. Toto nariadenie platí len v prípadoch, keď sú cesty pokryté súvislou snehovou vrstvou, alebo snehovou kašou. Nariadenie sa nevzťahuje na turistov a však hĺbka dezénu ich pneumatiky nemôže byť menšia ako 3 milimetre.

Povinné používanie zimných pneumatík počas zimných mesiacov začína 1. decembrom a končí 1. aprílom. Platí pre domácich aj pre turistov.

Nie sú povinné

V Taliansku, Švajčiarsku, Francúzsku, Holandsku, Luxembursku, Dánsku, Nórsku, či Veľkej Británii nie je legislatívne stanovené používanie zimných pneumatík. Výnimkou je autonómna oblasť Valle d’Aosta na severozápade Talianska. Všetky automobily prechádzajúce touto oblasťou v období medzi 15. novembrom až 15. aprílom musia byť zimnými pneumatikami vybavené.

Vo Švajčiarsku zase platí, že v  prípade spôsobenia dopravnej nehody, ak polícia uzná, že mohli zabrániť jej vzniku,zodpovedáte sa za ňu v plnom rozsahu. V niektorých horských úsekoch Francúzska značky zakazujú vodičom vjazd, ak jazdia na zimných pneumatikách.

V Nórsku aj v Dánsku tiež nie sú zimné pneumatiky povinné, ale polícia odporúča pre náročné klimatické podmienky všetkým vodičom jazdiť na zimných pneumatikách.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices