zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 44. týždňa 2017

JEROME POWELL NOVÝM ŠÉFOM FED-U

NEMECKO: Veľmi pozitívne prekvapil medziročný rast maloobchodných tržieb v nemeckej ekonomike. Tie v septembri vzrástli o 4,1 %, pričom trhový konsenzus počítal len s rastom na úrovni troch percent.

„Uplynulý týždeň boli zverejnené aj inflačné čísla z Nemecka. Medziročný rast spotrebiteľských cien v októbri podľa predbežných odhadov spomalil na 1,6 % zo septembrových 1,8 %. Aj harmonizovaná inflácia HICP podľa odhadov v októbri klesne, a to o -0,3 percentuálneho bodu na úroveň 1,5 %. V prípade oboch inflácii počítajú trhy s októbrovým rastom na úrovni 1,7 %, čiže so spomalením iba o -0,1 percentuálneho bodu oproti septembrovej úrovni rastu.

Zverejnená bola finalizácia indexov nákupných manažérov [indexy PMI] vo výrobe za Nemecko a eurozónu. V Nemecku v októbri dosiahol PMI index úroveň 60,6 bodov, čo je o desatinu bodu viac ako bol prvotný odhad. Oproti septembru tak hodnota indexu PMI vo výrobe stagnovala, avšak stále ide o rekordnú úroveň. Nemecká miera nezamestnanosti takisto v októbri stagnovala na septembrovej úrovni 5,6 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: Ekonomická dôvera v eurozóne vzrástla v októbri o 0,9 bodu na 114 bodov. Trhové očakávania počítali s rastom len o 0,2 bodu. Je teda zjavné, že aj ľudia vnímajú, že ekonomike menového bloku sa darí. Potvrdzuje to aj tohto mesačná úroveň, ktorá je najvyššia od roku 2001.

Finálne číslo indexu PMI vo výrobe v menovom bloku v októbri kleslo o 0,1 bodu oproti odhadu na 58,5 bodu, avšak stále ide o maximum hodnoty tohto indexu.

USA: Donald Trump minulý týždeň za nového šéfa americkej centrálnej banky vybral aktuálneho člena rady guvernérov Fed-u, 64-ročného Jeroma Powella. Ak to potvrdí aj Senát, tak nahradí súčasnú a zároveň jedinú ženskú „hlavu Fed-u“ Janet Yellenovú, ktorej funkčné obdobie končí už vo februári. Voľba Jeroma Powella investorom vyhovuje, keďže aj on má rovnaký prístup k menovej politike ako Yellenová, a teda podporuje pozvoľné zvyšovanie úrokových sadzieb. Názorovo by tak mal nadviazať na už avizované plány centrálnej banky, a to najmä na zvyšovanie sadzieb na decembrovom zasadnutí. Na svojom poslednom totižto banka uviedla, že ekonomika rastie a dosahuje solídne čísla, a to aj napriek hurikánom.

Osobné príjmy amerických domácností medzimesačne v septembri vzrástli o 0,4 %, čo bolo v zhode s trhovými očakávaniami. Osobné výdavky vzrástli o jedno percento, čo je najvyšší medzimesačný rast za posledných 8 rokov.

Nové týždenné žiadosti o hypotéky za uplynulý týždeň klesli [ o-2,6 %], čo miernejší pokles, ako tomu bolo ten predchádzajúci týždeň, kedy sa znížili o -4,6 %. Veľmi priaznivo sa vyvíjala americká zamestnanosť podľa ADP reportu. Tá v októbri vzrástla o 235 tisíc pracovných miest, čo je 7-mesačné maximum. Ešte minulý mesiac dosiahla rast len 110 tisíc miest. Aj trhové očakávania počítali s nižším rastom na úrovni 200 tisíc miest. Priaznivý vývoj amerického trhu práce potvrdila aj neskôr zverejnená zamestnanosť NFP mimo poľnohospodárskeho sektora [Nonfarm Payrolls]. Tá vzrástla v októbri o 261 tisíc pracovných miest, no trhy očakávali ešte výraznejší rast, a to o 313 tisíc. Predchádzajúci mesiac zamestnanosť klesala v dôsledku vyčíňania hurikánov. Októbrová miera nezamestnanosti v USA klesla o 0,1 p. bodu na 4,1 %, čo je jej 17-ročné minimum. Medziročný rast priemernej hodinovej mzdy však veľmi nepotešil. Tá totiž vzrástla v októbri o 2,4 %, čo znamená, že rast miezd sa spomalil zo septembrového tempa rastu 2,8 %.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Index ISM vo výrobe v októbri klesol na 58,7 bodov zo septembrových 60,8 bodov. Konsenzus trhu očakával pokles, no o niečo miernejší, iba na 59,5 bodu. No aj napriek tomu je americká priemyselná aktivita podľa tohto indexu v dobrej kondícií.

V USA boli zverejnené aj finálne indexy PMI [indexy nákupných manažérov]. Finalizácia októbrových indexov však nenaplnila prvotné odhady. Index PMI v službách si vo finále pohoršil o -0,6 bodu a stagnoval na septembrovej úrovni 55,3 bodu. Kompozitný PMI index v októbri podliezol prvotný odhad o -0,5 bodu, no v porovnaní so septembrom vzrástol o 0,4 bodu na úroveň 55,2 bodu. Aj index ISM v americkom sektore služieb v októbri vzrástol o 0,3 bodu na historické maximá na úrovni 60,1 bodu. Tu naopak trhy očakávali pokles hodnoty indexu o -1,3 bodu. Priemyselné objednávky v USA v septembri medzimesačne vzrástli o 1,4 %, čo je o 0,2 p. bodu viac ako augustový rast a zároveň aj trhové očakávania. Finálne objednávky tovarov dlhodobej spotreby v septembri zvoľnili tempo rastu na dve percentá z augustových 2,2 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices