Korcok
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. PHOTO: archív MZV.

Korčok podpíše v Bruseli pristúpenie SR do posilnenej spolupráce EÚ v obrane (PESCO). EÚ však nejde vytvárať vlastnú armádu

Na základe mandátu, ktorý udelila vláda SR, pristúpi v pondelok 13. novembra Slovensko k tzv. Štrukturovanej spolupráci EÚ v oblasti obrany (PESCO). Príslušnú dohodu slávnostne podpíšu v Bruseli štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok a minister obrany SR Peter Gajdoš. PESCO predstavuje dôležitú iniciatívu v oblasti ďalšieho posilnenia spolupráce členských krajín EÚ v obrane.
Napĺňa sa to, čo už dlho hovoríme – potvrdzuje sa, že v niektorých oblastiach pôjde európska integrácia rýchlejšie a hlbšie ako v ostatných,” povedal v tejto súvislosti I. Korčok.
„Vytvorenie PESCO znamená, že niektoré členské štáty sa rozhodli v spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany spoločne robiť viac. Naša účasť v PESCO prináša zároveň ekonomické  príležitosti pre Slovensko a jeho obranný priemysel”. Okrem vyššej úrovne našej bezpečnosti máme šancu získať väčší podiel aj na snahe EÚ mať vplyvnejšiu zahraničnú politiku.
Ako I. Korčok ďalej zdôraznil, PESCO nemá za cieľ vytvárať európsku armádu. Je to však kľúčový predpoklad pre to, aby EÚ mohla v budúcnosti vykonávať zahraničné vojenské operácie vlastnými silami. Bez vojenských spôsobilostí nebudeme mať nikdy zahraničnú politiku, ktorá dokáže presadiť naše spoločné záujmy v globálnom svete a našom susedstve. Slovensko intenzívne pracuje na definovaní svojho príspevku do PESCO,” uviedol štátny tajomník MZVaEZ SR.
Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices