Fico
Robert Fico. PHOTO: © European Union.

Prvé kroky smerom do jadra Európskej únie

BRATISLAVA / V poslednom čase sa pomerne často hovorí o jadre Európskej únie. Keďže to znie dosť všeobecne, mnohí ľudia si nevedia predstaviť, o čo ide. Dnes sa ale v tejto súvislosti urobí jeden z konkrétnych krokov – Slovensko v Bruseli pristúpi do projektu PESCO.

PESCO (Permanent Structured Cooperation) je skratka anglického výrazu, ktorý znamená stála štruktúrovaná spoluprác krajín Európskej únie v oblasti obrany a bezpečnosti. „Táto iniciatíva bude koordinovaná so Severoatlantickou alianciou. Ale jej cieľom je vytvoriť európsky pilier NATO, v Európskej únii a potvrdiť schopnosť členských štátov EÚ reagovať vlastnými silami na bezpečnostné a obranné riziká, ktoré sa môžu vyskytnúť v našom prostredí,“ vraví premiér Fico.

Zároveň ale tajomník Ministerstva zahraničných vecí, Ivan Korčok, potvrdil, že nejde o vytvorenie Európskej armády. Tú nikto nechce a to rovno z dvoch dôvodov. „Nikto si ju nemôže dovoliť. A po druhé, ani touto spoluprácou sa krajiny nezbavujú svojej suverenity v oblasti obrany. Nad slovenskými vojakmi bude aj v štkruktúrovanej spolupráci veliť Slovenská republika.“ 

Ťahúňmi projektu PESCO sú Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko a ruku k dielu chce priložiť ďalších 19 menších štátov EU, vrátane Slovenska. Okrem iného to znamená rôzne ekonomické príležitosti aj pre náš obranný priemysel. „Je možnosť získať zdroje na vedu, výskum a vývoj z Európskeho obranného fondu,“ vraví minister obrany Peter Gajdoš.

Viac..  Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices