Zaborska
Europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union- EP.

Záborská proti kvótam: „Hlasujme!“

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská sa pripojila k námietke skupiny poslancov, aby o mandáte Európskeho parlamentu s Radou EÚ o reforme azylového systému Únie rozhodovalo plénum. Námietku musí do polnoci podporiť aspoň 76 poslancov, v opačnom prípade bude pozícia Parlamentu definovaná uznesením výboru pre občianske práva a slobody (LIBE), ktoré obsahuje viaceré kontroverzné ustanovenia, ako napríklad automatické prerozdeľovanie žiadateľov o azyl a obmedzenie financovania z európskych fondov pre tie štáty, ktoré odmietnu spolupracovať.

“Automatické prerozdeľovanie utečencov nie je prejavom solidarity, ale neochoty niektorých členských štátov požiadať o pomoc vtedy, keď ju naozaj potrebujú. Navyše, povinné prerozdeľovanie ľudí, ktorí prekročia vonkajšie hranice EÚ oslabuje motiváciu štátov chrániť tieto hranice,” uviedla Anna Záborská.

Podľa Záborskej mandát schválený vo výbore LIBE zužuje priestor na dohodu členských štátov o novom azylovom systéme. Jeho schválenie by tak mohlo viesť až k zablokovaniu rokovaní. Preto spolu s ďalšími poslancami žiada, aby sa o mandáte hlasovalo v pléne.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

“Právomoc rozhodovať o udelení azylu má ten, kto má zodpovednosť za obranu hraníc. To sú členské štáty. Malo by byť pravidlom, že ak niektorý členský štát požiada Slovensko alebo EÚ o pomoc v situácii, ktorú nie je schopný zvládnuť vlastnými silami, pomôžeme mu bez zaváhania. Vždy však musí ísť o dobrovoľné rozhodnutie,” zdôraznila Anna Záborská.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices