zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 45. týždňa 2017

ČO NOVÉ VO SVETE: PODĽA PROGNÓZY EK BY MALA EUROZÓNA RÁSŤ
NAJRÝCHLEJŠIE OD ROKU 2007

EUROZÓNA: Finalizácia októbrových indexov nákupných manažérov [indexy PMI] v menovom bloku mierne [o 0,1 bodu] prekonala prvotné odhady. Index PMI v službách si prilepšil na rovných 55 bodov a kompozitný index na rovných 56 bodov. V oboch prípadoch však došlo k poklesu v porovnaní so septembrovými hodnotami. Priaznivo sa vyvíjala aj dôvera investorov v eurozóne podľa agentúry Sentix. Novembrová hodnota [34 bodov] prekonala nielen október [29,7 bodov], ale aj trhové očakávania na úrovni 31,0 bodov. Dosiahla tak najvyššiu úroveň od júla 2007.

„Ceny priemyselných výrobcov [inflácia PPI] dosiahli slušný medziročný rast v septembri na úrovni 2,9 %. Trhový konsenzus počítal s rastom len na úrovni 2,7 %. Medzimesačne výrobné ceny stúpli v eurozóne o 0,6 % po augustovom raste 0,3 %.

Priaznivé čísla prišli aj z maloobchodu menového bloku. Tržby v maloobchode rástli v septembri ešte optimistickejšie ako boli trhové očakávania. V porovnaní s minuloročným septembrom vzrástli o 3,7 % a trh očakával rast len o 2,8 %. Maloobchodné tržby v eurozóne si od augusta prilepšili o 0,7 %, čo je najvyšší medzimesačný rast od novembra 2016,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Európska komisia vo svojej prognóze uviedla, že ekonomika menového bloku tento rok posilní o 2,2 %. To je najrýchlejšie tempo rastu od roku 2007. Jej predošlá predikcia rastu hospodárstva eurozóny pre tento rok bola na úrovni 1,7 %. Európska komisia vylepšila aj predpoveď rastu na budúci rok. Doterajšiu predikciu na rok 2018 posunula z 1,8 % na 2,1 %. Priaznivejší výhľad sa týka aj nezamestnanosti a inflácie. Nezamestnanosť by mala byť podľa nej za tento rok v priemere 9,1 %, čiže najnižšia úroveň od roku 2009. V budúcom roku by mala klesnúť na 8,5 % a v roku 2019 na 7,9 %. Inflácia by mala tento rok dosiahnuť priemerne 1,5 %. V budúcom roku by mala spomaliť na 1,4 % a v roku 2019 zasa zrýchliť na 1,6 %.

NEMECKO: V Nemecku si PMI indexy v októbri nielen pohoršili oproti predchádzajúcemu mesiacu [PMI v službách o – 0,9 bodu a kompozitný PMI o -1,1 bodu], ale taktiež podliezli aj odhady. PMI v službách skončil na úrovni 54,7 bodov a kompozitný na 56,6 bodu.

Priaznivo sa však vyvíjali nemecké priemyselné objednávky. Tie v septembri medziročne vzrástli o 9,5 %, pričom trhy očakávali pomalšie tempo rastu, len na úrovni 7,1 %. Oproti augustu vzrástli o rovné percento a augustový rast bol revidovaný smerom nahor na 4,1 %. Objednávky v priemysle tak rástli dva mesiace po sebe. Hlavným dôvodom tohto rastu bol dopyt zo strany členov eurozóny, nakoľko ten domáci mierne klesol. Objednávky rástli z dôvodu zvýšeného dopytu po strojoch pre spracovateľský priemysel.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Septembrová produkcia v nemeckom priemysle však priniesla sklamanie, keďže jej medziročné tempo rastu [3,6 %] bolo o 1 percentuálny bod pomalšie ako to augustové. Trhový konsenzus počítal s miernejším poklesom rastu, iba o desatinu percentuálneho bodu, na úroveň 4,5 %.

Septembrový export medzimesačne klesol [o -0,4 %], po augustovom raste o 2 %. Trhy však očakávali viac ako trojnásobný pokles [o -1,3 %] vývozu, ako reálne bol. Import taktiež nenaplnil trhový konsenzus, aj napriek tomu, že počítal so spomalením rastu dovozu. V septembri klesol import oproti augustu o rovné percento, a trhy čakali mierny rast na úrovni 0,3 %.

V. BRITÁNIA: Britský priemysel naďalej rastie, keďže v septembri sa produkcia tamojších priemyselníkov medziročne zväčšila o 2,5 % a medzimesačne o 0,7 %. Pod rast priemyselnej výroby sa podpísal hlavne spracovateľský priemysel. Vývoj poukazuje na to, že britskej ekonomike sa napriek brexitu stále pomerne darí. V konečnom zúčtovaní však bude veľa závisieť na tom, k akým dohodám dospejú rokovania medzi Londýnom a Bruselom.

USA: Spoza druhého brehu Atlantiku bol zverejnený report JOLTS o tvorbe a fluktuácii pracovných miest. Tie v septembri dosiahli 6 093 tisíc pracovných miest, čo je o 3 tisíc viac ako tomu bolo v auguste. Trhy ale počítali s poklesom na 6 075 tisíc pracovných miest. Nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti za predminulý týždeň pribudlo 239 tisíc, čo je o 10 tisíc viac ako ten predchádzajúci týždeň. Trhy počítali s miernejším rastom, a to o iba 3 tisíc nových žiadostí. Avšak stále je to číslo pod hranicou 300 tisíc, čo sa považuje za dobrý výsledok.

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices