rodina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Parlament rozhodol: Na facebook do 16 rokov len so súhlasom rodičov

BRATISLAVA / Na sociálne siete a podobné služby sa na Slovensku budú môcť bez súhlasu rodičov prihlásiť len osoby staršie ako 16 rokov. Vyplýva to zo zákona, ktorý schválil slovenský parlament. Slovensko tak využije hornú vekovú stanicu, ktorú predpokladá príslušné nariadenie Európskej únie.

Opatrenie schválil parlament v zákone o ochrane osobných údajov, podľa ktorého súhlas so spracovaním osobných údajov môže dať prevádzkovateľovi informačných služieb osoba staršia ako 16 rokov. V opačnom prípade bude prevádzkovateľ povinný vynaložiť primerané úsilie, aby si overil, či taký súhlas dal užívateľovi jeho zákonný zástupca, čo je hlavne rodič. Táto povinnosť sa nebude vzťahovať napríklad na služby poskytované týraným deťom.

„Zvláštnu ochranu osobných údajov si zaslúžia deti, pretože sú si v menšej miere vedomé rizík a dôsledkov v súvislosti so spracovaním ich osobných údajov, a to najmä v prípade, pokiaľ je záujem získavať ich osobné údaje prostredníctvom internetu,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo spravodlivosti. Rezort ale dodal, že overenie veku užívateľa môže byť len formou odpoveďou na položenú otázku.

Slovensko nevyužilo možnosť znížiť vekovú hranicu až na13 rokov, ako to predpokladá únijné nariadenie k ochrane fyzických osôb v súvislosti so spracovaním osobných údajov. Po podpise zákona prezidentom vstúpia nové pravidlá do platnosti 25. mája 2018.

Viac..  EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Napríklad sociálna sieť Facebok podľa skoršieho prieskumu na Slovensku používa väčšina starších detí. Okrem sociálnych sietí sa nové pravidlá ohľadne spracovania osobných údajov detí dotknú taktiež napríklad škôl.

V súlade s nariadením EÚ o ochrane osobných údajov, ktoré začne platiť na konci mája budúceho roka, musia firmy či inštitúcie žiadať svojich zákazníkov o udelenie súhlasu so spracovaním osobných údajov podľa nových pravidiel. Pokiaľ si udelenie súhlasu v termínu nezistia, musia osobné údaje klientov zo svojich databáz pod hrozbou vysokých pokút vymazať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices