banka, peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Sme preúverovaní, tvrdí Národná banka

BRATISLAVA / Slováci sa naďalej príliš zadlžujú. Najviac v eurozóne, varuje už druhý rok za sebou Národná banka. Veľmi to ale nepomáha. Ekonomika, síce rastie, ale nie až toľko a nikdy nevieme, kedy príde opäť kríza. Je to nebezpečné a mnohí by sa mohli popáliť.

Svetová ekonomike sa vraj dobre darí, dokonca rastie najrýchlejšie od roku 2010. No nerastie len ona, ale aj úvery na bývanie a spotrebné úvery. A to až priveľmi. Medziročne zadĺženosť domácností narástla až o 14 percent.

„Jednoznačne sa jedná o najrýchlejší rast v eurozóne,“ hovorí riaditeľ odboru dohľadu nad finančným trhom, Vladimír Dvořáček. Ekonomike, aj keď sa darí, tak nie až tak. Čo je nebezpečné. „Celkovo z objemu spotrebiteľských úverov viac ako osem percent je vykázaných ako zlyhaných,“ vysvetľuje Marek Ličák, riaditeľ odboru dohľadu na makroúrovni NBS.

Slová národnej banky potvrdzuje aj analytik, ľudia by mali byť obozretní. „Nebrať si úvery vo veľmi skorom veku a mať nejaké úspory. Tiež pristupovať k plánovaniu toho rodinného rozpočtu veľmi konzervatívne,“ hovorí Peter Apolen, šéfredaktor portálu investujeme.sk. Už pred rokom proti tomuto trendu národná banka prijala niekoľko opatrení. Stanovili sa napríklad minimálne hranice pre vybrané parametre úverov a začali sa obmedzovať najrizikovejší klienti. Silný rast úverov sa ale nezastavil.

Viac..  EK odporúča členským štátom pokračovať v úspore plynu s cieľom zabezpečiť dodávky a stabilizovať trhy

Národná banka je pri tomto tempe pripravená prijať ďalšie opatrenia. Či už posilnením kapitálových vankúšov, alebo vykonaním zmien v oblasti zodpovedného úverovania.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš.

O dac

Odporúčame pozrieť

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční …

Consent choices