V4
Stretnutie premiérov V4 na európskom samite. PHOTO: © European Union.

Premiéri V4 na európskom samite riešili migráciu. Slovensko prispeje deväť miliónov eur

BRUSEL / Krajiny V4 pošlú do Líbyje 35 miliónov eur. Tento projekt je odpoveďou zoskupenia V4 na dlhodobé odmietanie utečeneckých kvót.

Vedúci predstavitelia krajín V4 prileteli do Bruselu ešte pred ostatnými, aby sa stretli s talianskym premiérom a Jeanom Claudom Junckerom. Témou rokovania bola migračná kríza. Témou rokovania bola migračná kríza a návrh stredoeurópskych krajín ako s ňou bojovať. „To je priama účasť krajín V4 na riešení problémov migrácie v Líbyi,“ uviedol premiér Robert Fico.

Cieľom projektu je podporiť bezpečnostné zložky na hraniciach Líbye. „Musíme vyriešiť problém ako bojovať proti migračnej mafii, ktorá zarába miliardy na tomto biznise. Nosia sem chudobných ľudí a sľubujú im lepší život, čo sa ale nestane,“ uviedol nový český premiér Andrej Babiš.

Ide spolu o 35 miliónov, čo znamená, že každá krajina dá takmer deväť miliónov. Suma sa nebude deliť podľa veľkosti krajiny. Náš príspevok bude tým pádom na prepočet obyvateľov najvyšší. „Odmietol som sa hádať a používať nejaké kritéria veľkosti krajiny, počtu obyvateľov alebo HDP. Hovoril som o tom s ministrom financií, vieme to zvládnuť,“ tvrdí Fico.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Podľa premiérov tak V4 ukazuje, že je solidárna aj napriek tomu, že odmieta kvóty. „S kolegami z V4 preberieme našu formu pomoci pri migrácii. Som rád, že tu v Bruseli stále viac rozumejú nášmu postoju ohľadom relokácií utečencov,“ povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki. Poľský premiér tak reagoval na Donalda Tuska, ktorý sa vyjadril, že kvóty sú neefektívne a rozdeľujú Európu.

Okrem migrácie sa budú venovať najmú obrane a brexitu. Ten bude aj hlavnou témou piatkových rozhovorov, na ktorých sa už nezúčastní britská premiérka Theresa May.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices