Kurz
Sebastian Kurz. PHOTO: © European Union.

Vo Viedni protestujú stovky ľudí proti novej vláde. Na jej čele stojí Sebastian Kurz

VIEDEŇ / Rakúsko má novú vládu. Zástupcovia Rakúskej ľudovej strany a Slobodnej strany Rakúsko zložili do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena slávnostnú prísahu. Na čele kabinetu stojí 31-ročný ľudovec Sebastian Kurz.

Koaličné rokovanie konzervatívnej ÖVP a protiimigračnej FPÖ uzavreli v piatok, presne dva mesiace po októbrových predčasných voľbách. Proti kabinetu s účasťou FPÖ, ktorú niektoré médiá označujú za krajne pravicovú, protestovalo v centre Viedne podľa agentúry DPA zhruba šesť tisíc ľudí.

Vznikom novej vlády končí po takmer jedenástich rokoch obdobie, kedy Rakúsku vládla veľká koalícia sociálnych demokratov a ľudovcov (SPÖ). Kurz, ktorý bol v poslednej vláde ministrom zahraničných vecí, nahradil vo funkcii kancelára Christiana Kerna. Jeho sociálni demokrati odchádzajú do opozície. Kurz sa v pondelok stal najmladším predsedom vlády v Európe.

Protesty v uliciach Viedne

Stovky ľudí sa zišli vo Viedni, aby protestovali proti novej rakúskej pravicovej vláde. Antifašistické, feministické a ľavicové študentské skupiny protestujú proti koalícii Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Obe strany prisľúbili sprísniť azylové a imigračné pravidlá a zachovať proeurópske smerovanie krajiny.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Kritikov budúcej vlády znepokojuje najmä to, že FPÖ, ktorá má väzby na krajne pravicových extrémistov, získa kontrolu nad dôležitými ministerstvami vnútra, obrany a zahraničných vecí. Šéf slobodných Heinz-Christian Strache sa stane vicekancelárom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Minister Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval vo Viedni so spolkovým …

Consent choices