kldr
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Severná Kórea: EÚ zosúladila svoje zoznamy sankcií s poslednou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN

Rada doplnila 16 osôb a jeden subjekt, Ministerstvo ľudových ozbrojených síl (MPAF), do zoznamu osôb a subjektov, na ktoré sa vzťahujú cestovné obmedzenia a zmrazenie aktív, čím transponovala časť nových sankcií uložených rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2397 (2017).

Táto rezolúcia bola prijatá 22. decembra 2017 v reakcii na pokračujúce aktivity Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) v oblasti vývoja jadrových zbraní a balistických rakiet, ktoré predstavujú zjavné ignorovanie predchádzajúcich rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Na základe tohto rozhodnutia dosiahol celkový počet osôb a subjektov, v súvislosti s ktorými sa uplatňujú reštriktívne opatrenia voči KĽDR, 79 osôb a 54 subjektov, ako sa uvádza na zozname OSN. EÚ okrem toho autonómne označila 41 osôb a 10 subjektov.

Rada bude pracovať na rýchlej transpozícii ďalších sankcií uvedených v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 2397. Súčasné autonómne sankcie EÚ už obsahujú viaceré z týchto opatrení. Je pravdepodobné, že EÚ v nasledujúcich týždňoch prijme aj ďalšie autonómne opatrenia.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

EÚ vykonáva všetky rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN prijaté v reakcii na programy KĽDR v jadrovej oblasti a v oblasti jadrových zbraní, iných zbraní hromadného ničenia a balistických rakiet. EÚ okrem toho uložila autonómne reštriktívne opatrenia voči KĽDR, ktorými sa dopĺňa a posilňuje sankčný režim OSN.

Tieto právne akty boli prijaté písomným postupom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices