Valletta
Valletta, metropola Malty. PHOTO: © European Union.

Na Malte a v Holandsku to bude tento rok žiť kultúrou

Metropola Malty aj hlavné mesto holandskej provincie Frízsko majú veľmi bohatú históriu. Tento rok sa v oboch mestách bude konať mnoho kultúrnych podujatí. 

Valletta

Vo Vallette je v rámci konania európskeho hlavného mesta kultúry naplánovaných viac ako 140 projektov a 400 podujatí. Niektoré z nich budú mesto skrášľovať i naďalej – jedným z takýchto projektov je Valletta Design Cluster, v rámci ktorého by mali starý bitúnok prerobiť na komunitné centrum. Jednými z hlavných podujatí bude aj prestavenie The Valletta Pageant of the Seas, ktoré sa bude konať v hlavnom prístave, Maltský medzinárodný džezový festival alebo Biela noc, počas ktorej budú viaceré múzeá otvorené zdarma.

Poslanec za EPP a bývalý maltský minister turizmu a kultúry Francis Zammit Dimech je veľmi hrdý, že jeho mesto bolo vybrané za európske hlavné mesto kultúry. „Valetta pre mňa predstavuje veľkú časť európskeho dedičstva, identity a histórie,“ hovorí.

Leeuwarden

Hlavným mottom Leeuwardenu bude „otvorená komunita.“ Práve okolo tohoto konceptu sa budú odvíjať rozličné projekty, ktorých bude v hlavnom meste provincie Frízsko viac ako 800. Pozrieť si  budete môcť výstavu miestneho rodáka Mauritsa Cornelisa Eschera, preteky lodí alebo divadelnú hru, v ktorej si zahrá aj viac ako sto frízskych koní.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Z Frízska pochádza poslanec za ALDE Jan Huitema, ktorý sa aktívne podieľa aj na behu rodinnej mliečnej farmy. „Frízsko je a zostane mojím domovom. Som hrdý na miestnu krajinu, vodu a pracujúcich a podnikavých ľudí,“ hovorí. Je veľmi rád, že počas obdobia, keď bude jeho mesto hlavným mestom kultúry, sa tieto elementy spoja a zmenší sa priepasť medzi mestom a vidiekom. „A Európa objaví našu pohostinnosť,“ dodáva.

O dac

Odporúčame pozrieť

Holandsko do Európskej komisie posiela svojho šéfa diplomacie Wopkeho Hoekstru

Novým eurokomisárom za Holandsko by sa mal stať terajší minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra. Holandská …

Consent choices