Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä Poľsko a brexit

Poslanci sa budú tento týždeň zaoberať situáciou v Poľsku a právami občanov po brexite. Politické skupiny sa budú pripravovať na plenárne zasadnutie, ktoré sa začína budúci pondelok.

Zásady právneho štátu a demokracia v Poľsku

Poslanci z výboru pre občianske slobody v pondelok hlasujú o uznesení, ktoré hodnotí rešpektovanie zásad právneho štátu a demokracie v Poľsku. Deje sa tak na žiadosť Európskej komisie, ktorá chce zhodnotiť či v krajine existuje riziko vážneho porušenia zásad právneho štátu.

Práva občanov po brexite

Až tri výbory – zamestnanecký, petičný a výbor pre občianske slobody organizujú vo štvrtok verejné vypočutie o brexite. Reč bude počas neho o tom, ako môže odchod Spojeného kráľovstva ovplyvniť práva občanov EÚ žijúcich v Anglicku a Britov v Únii.

Prípravy na februárové plenárne zasadnutie

Budúci pondelok 5. februára sa v Štrasburgu začne druhé tohtoročné plenárne zasadnutie. Jeho hlavnými témami budú emisie CO2, geoblokovanie a nové zloženie Európskeho parlamentu po eurovoľbách v roku 2019.

Plénum bude hlasovať o reforme systému na obchodovanie s emisiami. EÚ je po Číne a USA tretím  najväčším vypúšťačom emisií, dala si však za cieľ znížiť ich do roku 2030 aspoň o 40%.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Hlasovať sa bude aj o postupnom odstránení geoblokovania, ktoré vám nedovolí dostať sa na niektoré webstránky alebo nakupovať z nich na základe vašej polohy.

Pri príležitosti budúcoročných eurovolieb a brexitu bude plénum hlasovať o znížení a prerozdelení poslaneckých kresiel. Slovensko by malo mať po novom o jedného poslanca viac, čiže dokopy 14 europoslancov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices