Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Photo: MZVaEZ SR

Miroslav Lajčák: Svet je plný paradoxov. Populácia je najbohatšia v histórii, napriek tomu žijú stámilióny ľudí pod hranicou chudoby

Povedal to vo svojom príhovore na Hodnotiacej konferencii slovenskej zahraničnej a európskej politiky za uplynulý rok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a aktuálne aj predseda 72. Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák.

Minister zdôraznil, že zahraničná politika nebola dávno taká turbulentná ako v súčasnosti. Poukázal na množstvo paradoxov, ktoré hýbu svetom. „Na jednej strane počet aj rozsah konfliktov vo svete objektívne klesá. Napriek tomu doslova v priamom prenose sledujeme v Sýrii už siedmy rok jeden z najbrutálnejších konfliktov v histórii. Obliehanie Aleppa alebo Východnej Ghuty trvá dlhšie ako obliehanie Leningradu či Sarajeva,“ pripomenul Miroslav Lajčák. Upozornil, že podobný konflikt ako v Sýrii hrozí tiež aj v Jemene. Pokračoval, že hoci je svet „objektívne najbohatší v histórii s enormnou ekonomickou silou, napriek tomu žijú stámilióny ľudí pod hranicou chudoby“.

Neobišiel ani problematiku zneužívania a prekrúcania informácií, ktoré je dnes veľmi jednoduché získať. Poukázal na nové výzvy, ktoré si budú do budúcna vyžadovať stále viac pozornosti zo strany národných vlád. Ako príklad uviedol zmenu klímy či kybernetiku a s tým spojené zahraničnopolitické príležitosti, no zároveň aj hrozby. „Potrebujeme diskutovať, porovnávať, hľadať know-how a partnerov aj mimo tradičnej diplomatickej komunity,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

O Veronika Žilková

Odporúčame pozrieť

syria

EÚ a Nemecko odmietli obnovenie diplomatických vzťahov so Sýriou

Nemecko a Európska únia v pondelok vylúčili diplomatické zbližovanie s vládou Sýrie napriek tomu, že …

Consent choices