dezinformacie, pocitac
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európa proti hoaxom a dezinformáciám. Najdôležitejšie je vzdelanie

BRATISLAVA / Internet je okrem užitočných informácií či zábavy zaplavený aj množstvom klamstiev a dezinformácií. Niektoré sú namierené proti konkrétnym krajinám, organizáciám či jednotlivcom, ďalšie rozširujú konšpirácie, iné zase ohrozujú zdravie. Európska únia preto robí konkrétne opatrenia proti falošným správam.

Nový slovenský premiér hovorí o tom, že čelíme vlne rôznych dezinformácií. „Sú často zneužívané aj na ovplyvňovanie nálad v spoločnosti. Boli sme svedkami podozrení, že sa takto dajú ovplyvňovať aj voľby,“ uviedol premiér Pellegrini.

Únia nechce jednu propagandu prebíjať inou propagandou. Chce ale odkrývať klamstvá, odhaľovať konšpiračné weby a veci zrozumiteľne vysvetľovať. „Našou snahou bude takpovediac byť rovnako akční ako sú tí pôvodcovia takýchto dezinformácií, ktoré priamo pôsobia voči našim záujmom,“ povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.

Únia identifikovala, že najviac dezinformačných kampaní pochádza z Ruska. Poslanec Marosz hovorí, že Slovensko je jednou z najzraniteľnejších krajín, ktoré podliehajú kremeľskej propagande. „Máme tu doslova peniaze ruských agentov, ktoré nám tu vo verejnom priestore vytvárajú práve aj tieto konšpirácie, dezinformácie,“ povedal Ján Marosz.

Nový zákon na boj proti falošným správam okrem iných už ohlásil aj francúzsky prezident Macron. Ten má aj osobnú skúsenosť s dezinformáciami. V minuloročných prezidentských voľbách mu mali škodiť rôzne ruské internetové aktivity, keďže Moskva otvorene fandila protikandidátke Le Penovej. „Rozhodol som sa, že zmeníme náš právny systém, aby sme chránili demokraciu pred falošnými správami,“ povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Viac..  Komisia vyčlenila 500 miliónov eur na zvýšenie výroby munície

Jedným z kľúčových ochranných štítov je kvalitné vzdelanie. Napríklad vo vyspelej Škandinávii sú konšpirácie a propaganda takmer bez šance. Poslanec s dlhoročnou praxou novinára Karol Farkašovský navrhuje zaradiť aj do slovenských osnov komunikačnú výchovu, a to už od základných škôl. „Aby sa naučili kriticky hodnotiť zdroje informácií a kriticky zhodnotiť aj samotnú kvalitu informácie,“ povedal Farkašovský.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices