benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO:© European Union- EP.

Monika Beňová: Dôraz na ekodizajn výrobkov pomohol pri vzniku nových povolaní

Záver tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) je venovaný aj problematike ekodizajnu. Tá sa zameriava na zlepšovanie environmentálnych vlastností výrobkov počas celého ich životného cyklu.

Ekodizajn a navrhovanie výrobkov súvisí s podporou tzv. obehového hospodárstva. Cieľom je znižovanie spotreby energie, obmedzovanie produkcie skleníkových plynov, systematická ochrana životného prostredia, a zároveň zvyšovanie kvality produktov umiestňovaných na európsky trh,“ uviedla poslankyňa EP Monika Beňová. Prínos aktuálne platnej smernice o ekodizajne sa len z hľadiska úspory elektrickej energie odhaduje na úrovni približne 14 percent jej celkovej spotreby v Únii v rok 2009.

Zámerom je aj zvyšovanie bezpečnosti produktov a celkové obmedzenie plytvania surovinami. Až 80 percent škôd na životnom prostredí a 90 percent nákladov na výrobu totiž súvisí s rozhodnutiami prijatými vo fáze projektovania jednotlivých výrobkov,“ priblížila europoslankyňa. Zvýšený dôraz na ekodizajn pomohol aj pri vzniku nových povolaní. „Ekologické riešenia sa takýmto spôsobom podieľajú aj na zvyšovaní zamestnanosti a podpore hospodárskeho rastu v členských štátoch Európskej únie,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices