svadba
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Prieskum o mladých Slovákoch. Sobášia sa skôr ako kedysi

BRATISLAVA / Slovensko starne. Odborníci to hovoria už dlho a najnovšie to potvrdila aj správa slovenského štatistického úradu s názvom Slovensko v Európskej únii – Mladá generácia.

Podľa nej v roku 2012 po slovenských lesoch, hájoch a lúkach pobehovalo a robilo šarapatu viac ako milión 160 tisíc mladých ľudí vo veku od 15 do 29 rokov. V roku 2016, z ktorého sú najčerstvejšie údaje, to bolo už len necelých milión 40-tisíc.

Podľa sociologičky Silvie Porubänovej to nie je nič prekvapujúce. Je to len pokračovanie dlhodobého trendu. „Dokonca existovali do tohto roku prognózy, ktoré tvrdili, že spolu s Poľskom sme krajinou, ktorá bude starnúť v perspektíve najbližších 20-30 rokov najrýchlejšie. Najnovšia správa Európskej komisie hovorí o tom, že nestarneme až tak rýchlo, ako sa predpokladalo,“ hovorí Porubänová.

Správa štatistického úradu ukazuje aj ďalšie, nie príliš optimistické veci. Napríklad to, že slovenskí mladí ľudia rozhodne nemôžu jasať nad tým, ako výborne zarábajú.

Priemerne dokážu mesačne zarobiť asi 585 eur. Pre porovnanie – Luxemburská omladina má vo vrecku takmer 2 800, susedná rakúska mládež skoro 2 000. Z toho sa už celkom dá vyžiť. A pritom nemožno povedať, že by by mladí Slováci boli nejakí leniví. Ukazujú to údaje o práci v noci, na zmeny alebo v nedeľu.

Čo sa týka nočnej práce, tam sme absolútna jednotka. Viac ako 21 percent pracujúcich mladých na Slovensku zarezáva aj v noci. A to veru nie je lichotivé prvenstvo. „Vieme všetci, že nočná práca je dnes oceňovaná rôznymi príplatkami, benefitmi, takže pre mladých ľudí, ktorí začínajú, je to jedna z možností, ako naakumulovať nevyhnutnú bázu, na ktorej štart môžu zahájiť,“ dodáva Porubänová.

Nie veľmi dobre vyzerá aj porovnanie bytových alebo bývacích možností mladých Slovákov. Veľké množstvo ich stále využíva možnosti a pohodlie Mama hotela. V tomto smere sme vysoko nad priemerom únie.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Takisto vysoko sa nachádzame aj v kategórii, ktorá sa nazýva mladí žijúci v nadmerne obývaných obydliach. Zjednodušene to možno vysvetliť tak, že ide o ľudí, ktorí bývajú v bytoch a domoch, v ktorých je príliš veľa ľudí.

Slováci a Slovenky sa dnes sobášia a privádzajú na svet prvé dieťa trošku skôr ako kedysi. Kým v roku 2011 sa Slovenky prvýkrát vydávali vo veku asi 28 rokov, dnes je to 27. U mužov sa to posunulo podobne. Približne o rok sa znížil aj priemerný vek prvorodičiek. „Kreuje sa skupina mladých ľudí, ktorá nazvime ich, je trošku konzervatívnejšia a odmieta odsúvanie rodičovstva a manželstva do veku po 30tke,“ dodáva sociologička. Celkom dobre sme na tom aj z pohľadu životného štýlu. Stále síce dosť veľa ľudí vo veku 15 – 29 rokov fajčí, ale relatívne málo pravidelne holduje alkoholu a v obezite v tejto vekovej kategórii sme na chvoste európskeho rebríčka.

Dobre sme na tom aj v moderných technológiách. V používaní počítačov sú naši mladí ľudia pomerne vysoko nad priemerom Európskej únie. Vo využívaní internetu sme zľahka nadpriemerní.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices