letisko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Brexit vystrašil našincov, mnohí sa chystajú naspäť domov

LONDÝN / Keď v roku 2006 Veľká Británia otvorila svoj pracovný trh pre občanov únie, mnoho Slovákov sa chopilo šance a vycestovalo tam za prácou. Dnes sa ale karta obracia. Brexit a jeho možné dôsledky našincov vystrašili a viacerí z nich sa vracajú späť na Slovensko.

„Človek sa cíti taký trochu ako keby vylúčený zo spoločnosti, alebo nechcený. I keď ja som to nejak od mojich klientov alebo spolupracovníkov nejak nepociťovala, ale je to taká tá nálada spoločnosti, taká neuchopiteľná,“ opisuje situáciu veterinárka Hana.

Najnovšie štúdie konfederácie britského priemyslu preukázali na trend narastania počtu občanov Európskej únie, ktorí opúšťajú Spojené kráľovstvo od referenda o Brexite v roku 2016.

„Ja si nemyslím, že Brexit bol úplne to, prečo som sa rozhodla vrátiť na Slovensko. Samozrejme, rodina je jeden z najdôležitejších dôvodov, prečo sa vrátiť. Chcela by som vychovávať svoje deti na Slovensku, chcela by som, aby mali dobrý vzťah so svojimi starými rodičmi. Myslím si, že to bude náročné, určite to nebude prechádzka ružovou záhradou. Ja som tu z Anglicka zvyknutá na taký určitý komfort a náladu v spoločnosti, život je tu oveľa ľahší. Myslím si, že každý musíme začať sám od seba aj tú zmenu spoločnosti musíme vidieť od jednotlivca,“ hovorí Hana.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

„No v prípade, že ten život bude náročnejší ako som predpokladala, tak sa vrátim späť do Británie,“ dodáva.

Dôvod na návrat po 12 rokoch vidí aj Anton z Londýna. „Tak je to rodina, priatelia a už vlastne máme malého. Čo mám aj kamarátov na Slovensku, tak sa prestali sťažovať, sú veselší a už vravia že “čo sa nevrátiš”? Keď im poviem situáciu, koľko platíme za bývanie, koľko zarobíme, koľko minieme na to-na to. Určite budú aj problémy, ale ja vravím, treba byť pozitívne naladený a treba si nájsť dobrú prácu ale využiť doma tie skúsenosti. čo sme nabrali tu,“uvádza Anton.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices