Mogherini
Šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini. PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament kritizuje USA za odstúpenie od iránskej jadrovej dohody

Poslanci EP vyzývajú EÚ, aby aj naďalej podporovala jadrovú dohodu s Iránom, ktorá výrazne znižuje riziko jadrových útokov. 

V júli 2015 podpísal Irán s Francúzskom, Nemeckom, Spojeným kráľovstvom, EÚ, Čínou, Ruskom a USA dohodu, ktorá mu zabraňuje vyvíjať jadrové zbrane. Napriek tomu, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) už jedenásťkrát potvrdila, že Irán dohodu dodržiava, prezident USA Donald Trump 8. mája od dohody odstúpil. EÚ je odhodlaná podporovať ju aj naďalej. 12. júna sa o Trumpovom rozhodnutí rokovalo v pléne Európskeho parlamentu. Poslanci tento jeho krok hodnotia veľmi negatívne.

Debaty sa zúčastnila aj vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini. Zdôraznila, že postoj EÚ sa nemení. „Iránska jadrová dohoda chráni Európu pred touto hrozbou a zároveň bráni aj pretekom v jadrovom zbrojení na Blízkom východe. Obyvateľom Iránu prináša ekonomické výhody a otvára síce zložité, no významné cesty pre dialógy a diplomaciu.“

„Veríme, že sme na správnej ceste k tomu, aby sa Irán stal štátom bez jadrových zbraní. Podľa zverejnených správ MAAE nie sú žiadne dôkazy o tom, že by Irán naďalej pracoval na obohacovaní uránu. Domnievame sa, že je to práve vďaka podmienkam dohody, preto je pre nás ťažké pochopiť rozhodnutie USA,“ vyhlásil nemecký ľudovec David McAllister.

Podľa Victora Boştinaru (S&D, Rumunsko) je „táto dohoda je kľúčom k nešíreniu jadrových zbraní a mala by sa dodržiavať tak dlho, ako to len bude možné. Je kľúčom ku svetovému mieru a bezpečnosti, v záujme celej medzinárodnej spoločnosti, vrátane Iránu a USA.“

Charles Tannock (ECR, UK) považuje podpísanie dohody za veľký prelom. „Nemôžeme nechať jedného zle informovaného, jednostranne zameraného prezidenta zničiť dohodu, ktorej podstatou je udržanie svetového mieru,“ vyhlásil.

Viac..  EÚ evakuovala z Haiti všetkých svojich diplomatov

Marietje Schaake (ALDE, Holandsko) zdôraznila význam EÚ v prijímaní vlastných rozhodnutí: „Nemôžeme jednoducho akceptovať, aby Washington diktoval sankcie pre európske firmy,“ povedala.

 „Ak by EÚ nasledovala USA a rovnako by od dohody odstúpila, myslím, že Irán by pokračoval v jadrovom programe a to by na Blízkom východe vyústilo do pretekov v zbrojení,“ dodal Klaus Buchner (Zelení/ESA, Nemecko).

„Táto zmluva s Iránom o jeho jadrovom programe sa musí udržať. Nemôžeme si dovoliť ďalšiu eskaláciu napätia a situácie na Blízkom východe,“ vyhlásila Cornelia Ernst (GUE/NGL, Nemecko).

Fabio Castaldo (EFDD, Taliansko) označil rozhodnutie USA za „historickú chybu.“ „Som absolútne presvedčený, že našou povinnosťou je vyvinúť maximálne úsilie pre to, aby sme dohodu udržali v platnosti. Aj napriek tomu, že možno nemáme na to dostatočné prostriedky,“ povedal.

„Mali by sme zvážiť plán B pre prípad, že by sa dohoda rozviazala,“ poznamenal Mario Borghezio (ENF, Taliansko). „Faktom je, že veľké ropné a automobilové spoločnosti opúšťajú Irán, čo je veľmi nebezpečné, predovšetkým pre krajinu samotnú. Ale má aj ďalšie geopolitické a bezpečnostné dôsledky, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo pre zvyšok sveta,“ varoval.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices