europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ vyzýva na ukončenie ruskej okupácie na území Gruzínska

Rusko by malo ukončiť svoju okupáciu gruzínskeho Abcházka a Južného Osetska a plne rešpektovať územnú celistvosť krajiny, uvádza sa v uznesení, ktoré schválil Európsky parlament.

Takmer desať rokov po vojenskej agresii voči Gruzínsku z augusta 2008 Rusko pokračuje v nezákonnej okupácii gruzínskych území Abcházsko a Južné Osetsko, konštatuje uznesenie. Poslanci pripomínajú, že išlo o prvý väčší otvorený ruský útok na širšie európske usporiadanie, po ktorom nasledovali ďalšie akty agresie – vrátane anexie Krymu a vojny na východe Ukrajiny.

Ruské útoky musia prestať 

Uznesenie konštatuje, že Rusko odmieta plne dodržiavať Európskou úniou sprostredkovanú dohodu o prímerí z 12. augusta 2008 a neustále posilňuje svoju nezákonnú vojenskú prítomnosť v gruzínskych separatistických regiónoch.

Európsky parlament vyjadril suverenite a územnej celistvosti Gruzínska jednoznačnú podporu a požiadal Rusko, aby odvolalo svoje rozhodnutie uznať takzvanú nezávislosť gruzínskych regiónov Abcházka a Južného Osetska.

Poslanci vyzvali Rusko, aby stiahlo z Gruzínska všetky svoje vojenské jednotky, umožnilo pozorovateľskej misii EÚ (EUMM) neobmedzený prístup na okupované územia a zastavilo budovanie plotov s ostnatým drôtom a ďalších bariér, ktoré bránia vzájomných kontaktom ľudí a izolujú populáciu oboch okupovaných regiónov.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

EÚ je pripravená pomôcť

Poslanci zdôraznili, že Európska únia je pevne odhodlaná prispieť k mierovému vyriešeniu rusko-gruzínskeho konfliktu, a to aj prostredníctvom osobitného zástupcu EÚ pre Zakaukazsko a pre krízu v Gruzínsku, v rámci medzinárodných rokovaní v Ženeve, ktorým Únia spolupredsedá, či činnosťou svojej pozorovateľskej misie v Gruzínsku.

Vyhlásenie spravodajcu

Predseda Výboru EP pre zahraničné veci (AFET) David McAllister (EPP, DE) uviedol: „Je to zmrazený konflikt, nemal by sa však stať zabudnutým. Vyriešenie konfliktu si vyžaduje tri kroky zo strany Ruska: bezpodmienečné naplnenie všetkých ustanovení dohody, zastavenie upevňovania administratívnych hraníc a zdržanie sa ďalšieho postupu do gruzínskeho vnútrozemia a umožnenie návratu všetkých vysídlených gruzínskych občanov.‟

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices