Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Štáty sa v otázke ciel predbiehajú. Obchodná vojna naberá na obrátkach

BRUSEL / Obchodná vojna medzi Amerikou a Úniou naberá na obrátkach. Clá na vybrané výrobky z USA vo výške 25 percent sú čoraz reálnejšie. V Bruseli ich jednomyseľne schválili členské štáty a mali by začať platiť už od júla.

Reakcia na zvýšené americké clá na európsku oceľ a hliník, ktoré začali platiť od júna sa dala čakať. Únia tak napĺňa svoje vyhrážky a členské štáty sa vo štvrtok jednomyseľne dohodli na clách vo výške 2,8 miliardy eur ročne. Clá, ktoré by mali začať platiť od júla sa týkajú vybraných tovarov ako sú džínsy, legendárne motocykle Harley Davidson či burbon.

Potvrdiť ich musia ešte únijní komisári a potom by mohli nadobudnúť účinnosť. Pred vzájomnou obchodnou vojnou varoval už aj medzinárodný menový fond. „Takzvaná obchodná vojna spôsobená vzájomným zvyšovaním dovozných ciel nebude mať žiadneho víťaza. Budeme mať len porazených na oboch stranách,“uviedla šéfka medzinárodného menového fondu Christine Lagarde.

Spojené štáty zaviedli clá na dovoz ocele vo výške 25 percent a hliníka vo výške 10 percent už v marci. Európska únia, Kanada a Mexiko dostali dočasnú výnimku, ktorá skončila na konci mája. Odvtedy viacerí európski politici volajú po dialógu. „Som hlboko presvedčená, že dlhodobý ekonomický rozvoj sa dá dosiahnuť len spoluprácou a vytváraním prostredia, kde obe strany vyhrávajú,“ povedala nemecká kancelárka Angela Merkel.

Viac..  EK odporúča členským štátom pokračovať v úspore plynu s cieľom zabezpečiť dodávky a stabilizovať trhy

Dialóg ustupuje obchodnej vojne. Odvetné clá na americký tovar medzitým ohlásila aj Kanada či Mexiko a Donald Trump, naopak, provokuje Čínu a pripravuje pre ňu nové clá vo výške 50 miliárd dolárov na osemsto druhov tovarov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices