EU, Novy Zeland
PHOTO: © European Union.

EÚ a Nový Zéland začali rokovania o ambicióznej obchodnej dohode

Komisárka zodpovedná za obchod Cecilia Malmströmová a minister obchodu Nového Zélandu David Parker v novozélandskom hlavnom meste Wellington oficiálne otvorili rokovania o komplexnej a ambicióznej obchodnej dohode.

Cieľom týchto rokovaní bude odstraňovať prekážky v obchodovaní s tovarom a so službami a vytvoriť obchodné pravidlá, ktoré obchod uľahčia a zvýšia jeho udržateľnosť.

Táto udalosť prichádza krátko po otvorení obchodných rokovaní s Austráliou začiatkom týždňa. Tomuto kroku predchádzalo aj nedávne dokončenie rokovaní s Mexikom, sfinalizovanie dohôd s Japonskom a Singapurom, ako aj dohoda medzi EÚ a Kanadou, ktorá nadobudla platnosť v septembri minulého roka.

Komisárka Malmströmová v tejto súvislosti vyhlásila: „Dnešok je významným míľnikom vo vzťahoch medzi EÚ a Novým Zélandom. Spoločne môžeme uzavrieť obojstranne výhodnú dohodu, ktorá bude prospešná pre podniky aj pre občanov. Zmyslom obchodných dohôd nie je len vytváranie hospodárskych príležitostí, ale aj upevňovanie vzťahov s našimi blízkymi spojencami. Vieme, že v Novom Zélande máme partnera, ktorý zastáva rovnaké základné hodnoty ako my. Táto dohoda nám ponúka vynikajúcu príležitosť stanoviť ambiciózne spoločné pravidlá a formovať globalizáciu. Prispeje k uľahčovaniu obchodu a zároveň k zabezpečovaniu udržateľného rozvoja. Môžeme ísť príkladom.“

Prvé oficiálne kolo rokovaní medzi rokovacími tímami oboch strán sa uskutoční v Bruseli od 16. do 20. júla.

Počas svojho pobytu na Novom Zélande sa komisárka Malmströmová stretla so zastupujúcim predsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Winstonom Petersom, ako aj so zástupcami parlamentného výboru pre zahraničné veci. Takisto vystúpila v rámci cyklu verejných prednášok s názvom Europa lecture, ktorý organizuje Novozélandský inštitút pre medzinárodné záležitosti.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Počas svojej návštevy sa komisárka Malmströmová stretne aj s ministrami pre zmenu klímy a primárny sektor, ako aj so zástupcami občianskej spoločnosti, akademickej obce a podnikov. V piatok 22. júna navštívi centrum inovácií, kde sa stretne so spoločnosťami, ktoré majú väzby s EÚ.

Dvojstranný obchod s tovarom medzi EÚ a Novým Zélandom dosiahol v minulom roku 8,7 miliardy eur. Na vývoze EÚ na Nový Zéland sa najviac podieľajú výrobné odvetvia s výrobkami, ako sú dopravné zariadenia a stroje, prístroje a zariadenia, ako aj chemické látky, plasty, potraviny a služby. Hodnota obchodu so službami dosahuje ďalších 4,4 miliardy eur (2016). EÚ je tretím najväčším obchodným partnerom Nového Zélandu a dohoda by mohla viesť k zvýšeniu objemu obchodu s tovarom o takmer 50 %, resp. o jednu tretinu, ak sa berú do úvahy tovar aj služby.

Nový Zéland je jednou z najrýchlejšie rastúcich rozvinutých ekonomík na svete. Nedávno uzavrel dohodu o komplexnom a progresívnom transpacifickom partnerstve s desiatimi krajinami v tichomorskom regióne. Dohoda medzi EÚ a Novým Zélandom zabezpečí, aby európske spoločnosti mohli rovnocenne súťažiť s podnikmi z krajín, s ktorými Nový Zéland už má uzatvorené obchodné dohody.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices