automobily
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

O krok bližšie k zavedeniu ciel na autá. Trump oznámi svoje rozhodnutie

BRATISLAVA / Európsky automobilový priemysel by mohol dostať tvrdú ranu. Spojené štáty sú totiž opäť o krok bližšie k zavedeniu ciel na autá zo starého kontinentu. Prezident Trump avizuje, že rozhodnutie padne už v najbližších dňoch. Ohrozené je pritom aj Slovensko.

Clá na európske autá by sa mohli vyšplhať až na 25 percent. Dosiaľ to vyzeralo tak, že najviac by na ne mali doplatiť Nemci, no podľa analýzy Inštitútu finančnej politiky by sme to mohli byť práve my. Pomer exportu áut do zahraničia k hrubému domácemu produktu Slovenska je totiž výrazne najvyšší zo všetkých krajín únie. V prípade sprísnenia ciel by to mohlo priniesť výpadok až do výšky 89 miliónov eur.

„Aj z pohľadu Američanov aj z pohľadu Európanov, nie je to dobrý trend, pretože obmedzovanie obchodu povedie len k tomu, že to bohatstvo, ktoré sa obchodom generuje sa bude znižovať,“ povedal Martin Vlachynský ekonomický analytik INESS. „Určite to je výzva pre výrobcov automobilov, akým spôsobom osloviť toho zákazníka v Spojených štátoch. Aby bol ochotní aj napriek zvýšeniu cien kúpiť auto,“ vysvetlil  generálny sekretár ZAP Ján Pribula.  Slovne prekáračky teraz teda naberajú na intenzite. Nik si ale netrúfa povedať, že či to prerastie do obchodnej vojny.

Viac..  Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices