summit
PHOTO: © European Union.

Lídri krajín EÚ sa dohodli, čo bude s migrantmi

BRUSEL / Lídri Európskej únie po celonočných rokovaniach zo štvrtka na piatok dosiahli na summite v Bruseli prelomovú dohodu o migrácii. Predseda Európskej rady Donald Tusk na svojom Twitteri uviedol, že 28 lídrov sa dohodlo na kompromise v otázke migrácie, ktorá je ústrednou témou ich dvojdňového summitu.

Na základe dohody sa majú posilniť vonkajšie hranice bloku a zvýši sa solidarita medzi členskými štátmi, aby odľahčili krajiny najviac zasiahnuté migráciou, ako sú Grécko či Taliansko. Plán tiež navrhuje zriadenie stredísk pre migrantov v Severnej Afrike, ktoré budú posudzovať ich nárok na azyl. Štáty únie budú môcť zriadiť na svojom území centrá pre migrantov dobrovoľne. Pričom sami budú určovať v „rýchlych centrách“, ktorý migrant zachránený v Stredozemnom mori, má nárok na azyl v EÚ a kto z nich bude vrátení naspäť do svojej krajiny.  

„Dosiahli sme európske riešenie,“ uviedol po náročných rokovaniach, ktoré trvali viac než 8 hodín,  francúzsky prezident Emmanuel Macron. Spokojnosť vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá čelila intenzívnemu tlaku na nájdenie kompromisného riešenia nielen na európskej, ale aj na domácej pôde. „Dôležité sú vyloďovacie platformy,“ poznamenala Merkelová. Ide práve o centrá mimo EÚ, kde sa budú migranti rozdeľovať. Tie majú byť zriadené v spolupráci s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov, Medzinárodnou organizáciou pre migrácie a v súlade s medzinárodným právom.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Premiér Andrej Babiš označil nočnú dohodu summitu EÚ o migrácií za obrovský úspech. Dôležité podľa nej je, že všetci opustili problematiku kvót.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices