europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Samit o migrácii: Europoslanci nie sú spokojní s výsledkom zasadania Európskej rady

Poslanci EP počas rokovania zhodne kritizovali neúspech lídrov EÚ dosiahnuť zhodu pri riešení problému migrácie v EÚ.

O výsledkoch summitu o migračnej a azylovej politike 28. – 29. júna diskutovali s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jean-Claudom Junckerom.

Tusk zdôraznil súhlas lídrov v rokovaniach ako kompromis v otázke migrácie. Súčasťou dohody je okrem iného návrh na zriadenie platformy pre vylodenie mimo Európy, vyčlenenie finančnej čiastky z dlhodobého rozpočtu na boj proti ilegálnej migrácii, viac podpory zo strany EU pre líbyjskú pobrežnú stráž, taktiež francúzsko-taliansku požiadavku na zriadenie kontrolných stredísk, či finančná podpora pre rozvoj Afriky.

Poslanci však neboli príliš spokojní. „ Každý deň niekto príde o život v Stredozemnom mori. Každý jeden stratený život je priveľa. Je nepredstaviteľné, že sa nevieme dohodnúť a konať spoločne,“ vyjadril sa Udo Bullmann (S&D, Nemecko). „Nie som spokojný s výsledkom zasadania Európskej rady.“

Raffaele Fitto (ECR, Taliansko) sa pridal: „Faktom je, že nie sme schopný nájsť riešenie tohoto problému. Keď sa začne hovoriť o migračnej kríze, všetko, čo sa povie sú iba veľmi všeobecné reči.“

Manfred Weber (EPP, Nemecko) však víta istý progres. „Pán Juncker sa pýtal, či je pohár z polovice plný, alebo z polovice prázdny. Po zasadaní rady som rád, že predsa len aspoň nejaká voda v tom pohári je.“

Curzio Maltese (GUE/NGL, Taliansko) bol voči samitu kritický: „Divadlo, ktoré neslúži na hľadanie riešení, ale iba na zbieranie lacných hlasov, ktorí vychádzajú z diskusie založenej na strachu a nenávisti. „Predseda Tusk povedal, že Afriku neopustí. On to však už urobil. Rád by som vedel, kedy sme riešili príčiny migračnej krízy. “

Juncker zdôraznil potrebu spolupracovať s krajinami na severe Afriky pri zriaďovaní centier na prijímanie utečencov. „Musíme sa postarať o to, aby sme nevyzerali ako novodobé kolonialisti. Neprináleží nám rozhodovať o Afrike, musíme rozhodovať spolu s ňou,“ povedal. Je sklamaný, že doteraz sa nedospelo k žiadnej dohode na základe legislatívneho návrhu, ktorý preložila komisia. „Nesmieme spomaľovať, skôr by sme sa mali ponáhľať. Musíme napredovať a nie sa obzerať dozadu,“ vyhlásil.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Parlament už od novembra minulého roku čaká, že členské štáty sa konečne dohodnú na reforme dublinských pravidiel. Na týchto pravidlách stojí cely európsky azylový systém, určujú totiž, ktorá krajina je zodpovedná za vybavovanie tej-ktorej žiadosti o azyl.

Parlament opakovane vyzýval k reforme azylovej legislatívy, ktorá by mohla zabrániť tomu, aby ľudia naďalej topili v mori.  Len tento rok už v Stredozemnom mori riskovalo svoj život už 45 tisíc ľudí.

 „Dohodli ste sa na novom azylovom systéme?“ pýtal sa Guy Verhofstadt (ALDE, Belgicko). „Kde je stanovisko Európskej rady. Ma máme naše stanovisko už od novembra a čakáme na to vaše. No vo vašich záveroch sa nič nespomína. Jediné, čo tam uvádzate je, že budete na tom ďalej pracovať,“ povedal.

Aj Ska Keller (Zelení/ESA, Nemecko) kritizovala európskych lídrov za to, že sa stále na ničom nedohodli. Rázne sa postavila proti zriadeniu prijímacích centier priamo v Afrike. „Utečencov vlastne len odstránite, necháte ich niekde v táboroch na Sahare a bude to hotové. Ak naozaj pristúpime k takémuto riešeniu, tak to bude koniec práva na azyl v Európe,“ povedala.

Podľa niektorých poslancov predstavuje posledný summit v otázkach migrácie zásadný obrat.

Nigel Farage (EFDD, UK) poznamenal, že Taliansko sa vyhrážalo použiť svoje veto, pokiaľ v otázke migrácie nedostane čo chce. Dohoda o regionálnych distribučných centrách tak po niekoľkých hodinách padla.

Kompromis zo summitu “predstavuje koniec povinných kvót a podčiarkuje dôležitosť ochrany vonkajších hraníc. Pre eurokomisárov a tandem Macron-Merkelová to predstavuje porážku,“ Nicolas Bay (ENF, FR).

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices