poziar
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Situácia v Grécku je vážna. Požiare usmrtili minimálne 60 ľudí

ATÉNY / Najmenej 50 životov si vyžiadali lesné požiare v Grécku. Predchádzajúca bilancia hovorila o 24 obetiach. Ďalších 26 tiel našli dobrovoľníci Červeného kríža podľa agentúry DPA pri prístavnom meste Rafina, ležiacom východne od Atén, v okolí ktorých požiare v pondelok vypukli. DPA uvádza, že tieto údaje potvrdil aj predstaviteľ miestnej správy.

Hovorca gréckej vlády Dimitris Tzanakopulos už v noci povedal, že oheň o život pripravil viac ako dve desiatky ľudí. Zranených je podľa aktuálnych informácií okolo 150, mnoho z nich je v ohrození života. Medzi zranenými je aj šestnásť detí. Jednou z najmladších obetí sa podľa agentúry Reuters stalo ešte len polročné dieťa, ktoré sa udusilo dymom.

Slováci v Grécku

„Slovenskí občania zatiaľ nie sú v Grécku v priamom ohrození života,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Susko s tým, že v súčasnosti rezort eviduje vyše 300 Slovákov na území Grécka, kde vyčíňajú mohutné požiare. Ministerstvo počas noci kontaktovalo niekoľko občanov SR, ktorí museli pre požiare opustiť svoje apartmány, rezort zahraničia im preto poskytol potrebnú pomoc. Podľa Suska môže byť počet Slovákov v Grécku aj vyšší, pretože nie každý sa aj napriek upozorneniam rezortu zahraničia zaregistruje pomocou kontaktného formulára. Slovenské ministerstvo preto odporúča v prípade núdze kontaktovať zastupiteľský úrad v Aténach na telefónnom čísle +30 693 240 8028. V mimoriadnych situáciách sa môžu turisti tiež obrátiť na turistickú políciu na štvormiestne číslo 1571 alebo na miestnych hasičov na telefonickom čísle 199.

V Grécku v súčasnosti panujú teploty okolo 40 stupňov Celzia. V postihnutej oblasti navyše vial silný vietor, ktorý sa ale cez noc upokojil. Oheň sa tak na mnohých miestach podarilo dostať pod kontrolu.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Tri veľké požiare

Najväčší počet mŕtvych záchranári našli v obci Mati východne od Atén. „Tam je bohužiaľ najväčší počet zranených, ale aj najväčší počet mŕtvych, ľudí, ktorí nezvládli odísť a boli uväznení vo svojich domoch či autách,“ uviedol Tzanakopulos.

V okolí gréckej metropoly v pondelok vypukli tri veľké požiare, ktoré si vyžiadali evakuáciu stoviek ľudí. Počet obetí podľa agentúry DPA na základe správ z miest, ktoré oheň postihol, ešte porastie. Záchranári stále objavujú nové obhorené tela. Či sú medzi obeťami len miestni alebo aj turisti, zatiaľ nie je jasné.

„Noc bude ťažká,“ uviedol na nočnej tlačovej konferencii grécky premiér Alexis Tsipras, ktorý predčasne ukončil návštevu Bosny a Hercegoviny a vrátil sa do Atén, aby predsedal krízovému štábu. Premiér vyjadril podozrenie, že požiare niekto založil úmyselne. Do Atén povolal hasičov z iných gréckych regiónov, ktorým bude pri hasiacich prácach asistovať aj armáda. Grécko zároveň o pomoc požiadalo aj ďalšie krajiny EÚ.

Pred ohňom ľudia často utekali na pláže a skalnaté pobrežie. Odtiaľ ich zachraňovali na svojich loďkách rybári, pobrežná stráž, ale aj turisti na gumových člnoch, opísala dramatickú situáciu DPA. Cez more sa podľa nej z postihnutých oblastí podarilo evakuovať najmenej 700 ľudí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices