zena
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Zahaľovanie tváre zakázalo šesť európskych krajín. Problémy riešia už aj Česi

KODAŇ / Prvým európskym štátom, ktorý vydal zákon zakazujúci nosenie závojov a šatiek zahaľujúcich tvár na verejnosti, bolo v apríli 2011 Francúzsko. Postupne tento zákaz prijalo viacero európskych štátov.

Zákaz prezentovania náboženstva na verejných školách schválil francúzsky parlament už v roku 2004.Táto právna úprava sa týkala aj jarmuliek a veľkých krížov. Zákon vychádza z odluky cirkvi od štátu z roku 1905. V roku 2016 sa vo Francúzsku objavili aj zákazy burkín, čiže plaviek, ktoré nosia moslimské ženy na kúpanie a zahaľujú celé telo vrátane vlasov. V niektorých mestách to ale súd na základe sťažností zrušil.

Druhou krajinou, ktorá tiež zakázala zahaľovanie tváre na verejnosti, sa v roku 2011 stalo Belgicko. Podobné zákony v tomto roku prijali aj Bulharsko a Lotyšsko.

V minulom roku schválil zahaľovanie celej tváre na verejnosti aj rakúsky parlament. Toto opatrenie bolo súčasťou „integračného balíčka“, ktorý konkretizoval aj spôsob začleňovania žiadateľov do rakúskej spoločnosti a sťažovalo agitáciu a šírenie radikálnych myšlienok. V roku 2016 zákon zahaľovania tvárí na verejných priestranstvách, ako sú školy, nemocnice alebo verejná hromadná doprava prijali aj poslanci Holandska a rovnaké obmedzenia platia aj vo ôsmych spolkových krajinách Nemecka. Vo Švajčiarsku platí zákaz v niektorých regiónoch, ale zákon, ktorý by to právne zakazoval, čaká na schválenie druhou komorou parlamentu. Šiestou krajinou s podobným zákazom sa preto stalo Dánsko, kde začne zákon platiť od 1. augusta. 

V Taliansku podobné nariadenie síce neexistuje, ale zákon z roku 1975 zakazuje si celkovo zakrývať tvár na verejnosti, čo platí rovnako pre závoj a aj motorkársku helmu.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Jednotlivé krajiny ale svoje zákony postupne menia. Americká armáda uvoľnila predpisy týkajúce sa nosenia hidžábu, ktorý ale musí byť z nehorľavého materiálu. Rovnako sikhovia v americkej armáde môžu mať pre nich typický plnofúz a turban. Uvoľnenie pomerov prišlo aj do Turecka, kde bolo nosenie šatiek zakázané v roku 1980 v snahe zabrániť rozširujúcemu sa islamu. Odkedy sa ale k moci dostala islamská Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) sa zákaz postupne ruší aj na verejných priestranstvách, a to s odôvodnením, že išlo o autoritársky prístup z minulosti

Paradoxne presne opačným smerom sa pohlo moslimské Maroko, kde v minulom roku zakázali výrobu, predaj a nosenie buriek, čo odôvodnili potrebou zvýšiť bezpečnosť krajiny.

Aj naši západný susedia už museli riešiť prípad s podobnou problematikou, ktorý sa dostal až na Najvyšší súd. Somálska dievčina sa dožadovala ospravedlnenia a 60-tisíc českých korún (približne 2500 eur) od pražskej Strednej zdravotníckej školy pre údajný zákaz nosenia moslimskej šatky počas vyučovania.

 Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík o belgickom predsedníctve: Hlavnou úlohou bude zabezpečenie eurovolieb

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Belgická …

Consent choices