chory
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Tretina Európanov hlási dlhodobé zdravotné problémy. Ako im uľahčiť návrat do zamestnania?

Dlhodobá pracovná neschopnosť je stále častejšia. Môžu za to nové zdravotné riziká i starnutie populácie. Poslanci navrhujú opatrenia, ktorí by mali dlhodobo chorým uľahčiť návrat do práce.

Keď je niekto dlhodobo chorý, hrozí mu, že stratí svoje zamestnanie. V kontexte starnúcej populácie je ale potrebné pomáhať ľuďom s chronickými chorobami alebo postihnutím, začleňovať ich do pracovného trhu a pomáhať im, keď sa po dlhej maródke znovu vracajú do práce. Parlament bude budúci týždeň hlasovať o správe z pera slovenskej europoslankyne Jany Žitňanskej, kde navrhuje konkrétne opatrenia na uľahčenie návratu do zamestnania pre týchto ľudí.

Tretina Európanov hlási dlhodobé zdravotné problémy

Vek odchodu do dôchodku sa zvyšuje a európska populácia starne, čo so sebou prináša väčšie riziko zdravotných komplikácií. Podľa Eurostatu sužujú dlhodobé choroby alebo zdravotné problémy až 32,5% populácie. Štvrtina pracujúcich udáva, že v práci bojujú so stresom a stres ako hlavnú záťaž uvádza 80% manažérov.

„Náš trh práce musí byť otvorenejší, inkluzívnejší a schopný pružnejšie reagovať na potreby starnúcej populácie, aby sme zabránili tomu, že ľudia v dôsledku nezamestnanosti strácajú svoje schopnosti,“ vysvetľuje Jana Žitňanská.

Poslankyňa sa vo svojej správe zameriava na to, ako pomôcť ľuďom, ktorí sa vracajú do práce po zranení alebo duševnej či telesnej chorobe vrátane tých, ktorým bolo diagnostikované smrteľné ochorenie. Taktiež navrhuje riešenia na lepšie začleňovanie postihnutých a starších ľudí. Zdôrazňuje napríklad, že je lepšie znovu prijať skúseného zamestnanca, aj keď na istý čas z pracovného kolobehu vypadol, ako zaúčať nováčika. Toto podľa nej platí tak v súkromnom ako aj verejnom sektore.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Ako uľahčiť postupný návrat do zamestnania

Správa navrhuje konkrétne kroky, ako pomôcť pri návrate do zamestnania. Coaching, psychológa alebo terapeuta, flexibilné pracovné podmienky, ako napríklad polovičný úväzok alebo práca z domu a kurzy na získanie nových zručností.

Ďalšie kroky

Správu Jany Žitňanskej už v júni jednohlasne prijal výbor pre zamestnanosť. V utorok 11. septembra bude predložená na plenárne hlasovanie po pondelkovom rokovaní.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices