benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO:© European Union- EP.

Monika Beňová: Spotrebiteľa treba o rozdieloch medzi výrobkami korektne informovať

Dvojaká kvalita výrobkov na jednotnom európskom trhu je dlhodobo aktuálnou témou s výrazným presahom na mieru spotrebiteľskej dôvery. Európsky parlament sa preto bude problematikou zaoberať na dnešnom plenárnom zasadnutí.

Dvojaká kvalita výrobkov sa na Slovensku doposiaľ spomínala predovšetkým v súvislosti s potravinami, môže sa však týkať napríklad aj čistiacich prostriedkov, hygienických potrieb a iných.Právom všetkých európskych občanov je pritom rovnaký prístup ku kvalitnému tovaru, a to nediskriminačným spôsobom,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová. Výrobky rovnakej značky, s totožným obalom a vzhľadom, no odlišné z hľadiska zloženia a receptúry, predávané v rozličných európskych krajinách, sú tak vedomým zavádzaním spotrebiteľa.

Naším cieľom pritom nie je výrobky na jednotnom trhu unifikovať, či predpisovať výrobcom čo majú vyrábať. Tí naopak môžu prispôsobovať svoje produkty špecifikám a osobitostiam jednotlivých trhov. Musia však o tom spotrebiteľa korektne a transparentne informovať,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu. Spotrebiteľ tak musí jednoznačne vedieť, že výrobok, ktorý si kupuje je iný, ako ten čo pozná z iného členského štátu Európskej únie.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Doposiaľ tomu tak mnohokrát nebolo a preto sa obyvatelia Slovenska, ale aj iných predovšetkým tzv. nových členských krajín mohli oprávnene cítiť klamaní. Kontrolné a regulačné právomoci v tejto oblasti pritom zostávajú vo veľkej miere v rukách národných štátov, ktoré nie sú veľmi ochotné ich delegovať. „Je preto potrebné v rámci Európskej rady presviedčať lídrov členských krajín, ktoré dvojakú kvalitu výrobkov nepovažujú za problém, že je to pre nás dôležitá otázka, ktorá si vyžaduje spoločné riešenie a postup,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Plénum Európskeho parlamentu bude na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia hlasovať o návrhu v súvislosti s predĺžením …

Consent choices