europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ zníži predvstupovú pomoc Turecku o ďalších 70 mil. eur

Poslanci Európskeho parlamentu rozhodli o presune dosiaľ zmrazených 70 miliónov eur z predvstupovej pomoci pre Turecko na iný účel, nakoľko Ankara nepokročila v zlepšovaní stavu právneho štátu v krajine.

Európsky parlament a Rada (ministrov) EÚ sa v novembri 2017 – v rámci rokovaní o rozpočte Únie na rok 2018 – dohodli na zmrazení sedemdesiatich miliónov eur z predvstupovej pomoci pre Turecko. Uvoľnenie rezervy, v ktorej sa okrem 70 miliónov eur v záväzkoch ocitlo aj 35 miliónov eur platobných prostriedkov, bolo podmienené pozitívnym hodnotením Turecka vo výročnej správe Komisie. Tá by musela skonštatovať, že Turecko dosiahlo dostatočný merateľný pokrok v oblasti právneho štátu, demokracie, ľudských práv a slobody tlače.

Komisia však vo svojej výročnej správe k Turecku, ktorá bola zverejnená 17. apríla, skonštatovala, že Turecko sa významne vzďaľuje od Európskej únie, a to najmä v oblastiach dodržiavania zásad právneho štátu a základných práv, ako aj oslabovaním účinných bŕzd a protiváh v politickom systéme krajiny.

Nakoľko zo strany vlády v Ankare nedošlo k naplneniu vopred stanovených podmienok, poslanci pomerom hlasov 544 (za): 28 (proti): 74 (zdržalo sa hlasovania) schválili návrh opravného rozpočtu EÚ č.5/2018, ktorý presunie zmrazenú časť predvstupovej pomoci Turecku, teda 70 miliónov eur, do rozpočtu nástroja európskeho susedstva (ENI). Tieto prostriedky – vo forme záväzkov – sa využijú na financovanie opatrení spojených s migračnou trasou cez centrálne Stredozemie a naplnenie časti prísľubu EÚ v súvislosti s podporou budúcnosti Sýrie a okolitého regiónu. Platobné rozpočtové prostriedky vo výške 35 miliónov eur sa vynaložia na humanitárnu pomoc.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices