Skripek
Europoslanec Branislav Škripek. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci diskutovali o tom, či je Rumunsko právny štát

Dnes sa konala v EP diskusia o Rumunsku a europoslanci sa vyjadrovali k situácii v tejto krajine. Rozprava bola veľmi búrlivá a predsedajúci nedal priestor všetkým rečníkom, ktorí sa chceli vyjadriť.

Branislav Škripek sa po diskusii vyjadril: „Rumunsko je stále na ceste k úplnému dodržiavaniu zásad právneho štátu. Stredná a Východná Európa si musí priznať, že korupcia predstavuje obludný problém, s ktorým musíme bojovať.” S korupciou však bojujú nielen tieto štáty. V rozprave vystúpila rumunská europoslankyňa Norica NICOLAI, ktorá upozornila, že sa v týchto diskusiách používa dvojaký meter a pýtala sa priamo Komisie, prečo sa nezaoberá rovnako korupciou aj v ostatných štátoch EÚ. Už v minulosti Branislav Škripek poukázal na korupciu na Malte, kde sa kupčilo s vízami, čo priamo môže ohrozovať bezpečnosť celej EÚ.

Diskusia o referende

Rumuni už tento týždeň budú hlasovať v referende, ktoré má ústavne zadefinovať manželstvo ako zväzok jedného muža a jednej ženy. Škripek pokračuje: „Nepáči sa mi, že niektorí poslanci tohto parlamentu sa snažili zasiahnuť  do rumunského  referenda  a napísali nátlakový list rumunskej vláde. Je to jasný príklad neadekvátneho vmiešavania sa do národných záležitostí suverénnej krajiny.” List bol adresovaný priamo tamojšej premiérke Viorice Dăncilovej. Hlavným argumentom bol nezmysel, že definícia prirodzenej rodiny zasahuje do práv detí.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

Dnešná diskusia v EP sa zaoberala tým, či sa voči Rumunsku bude aktivovať článok 7, ale hlasovať o tom by sa malo na novembrovej schôdzi. Branislav Škripek na záver dodáva: „Jednoznačne podporujem zámer rumunského referenda. Bolo vypísané na žiadosť troch miliónov občanov, ktorí chcú vyjadriť svoje presvedčenie o podstate  rodiny. Som presvedčený, že manželstvo ako zväzok jedného muža a ženy má požívať ústavnú ochranu. Modlím sa preto za ľudí v Rumunsku, ktorí prídu vyjadriť svoj suverénny demokratický hlas tento víkend v referende.”

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices