brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Lídri britských firiem žiadajú druhé referendum o brexite. Premiérka nechce ustúpiť

LONDÝN / Podľa viac ako 70 podnikateľských lídrov Británia čelí deštruktívnemu tvrdému brexitu, pričom tvrdia, že o konečnom výbere by mala opäť rozhodnúť verejnosť. Premiérka Theresa May však ustúpiť nehodlá.

Viac ako 70 lídrov britských firiem podpísalo list vyzývajúci na ľudové hlasovanie o dohode Veľkej Británie o brexite. List, ktorý poskytli nedeľníku Sunday Times, pripravila kampaň People’s Vote (Voľba ľudu). „Podnikateľskej komunite sa sľúbilo, že ak krajina odhlasuje odchod, bude pokračovať hladký obchod s EÚ a istota v oblasti budúcich vzťahov,“ hovorí sa v liste.

„Napriek najlepšej snahe premiérky, návrhy, o ktorých diskutuje vláda a Európska komisia, to zďaleka nenapĺňajú,“ konštatuje list. O jeho obsahu informuje portál bbc.com.

„Neistota v uplynulých dvoch rokoch už viedla k poklesu investícií,“napísali autori listu. „Teraz čelíme buď brexitu so zaviazanými očami alebo deštruktívnemu tvrdému brexitu. Vzhľadom na to, že ani o jednom z toho sa v roku 2016 nehlasovalo, sme presvedčení, že o konečnom výbere by mala opäť rozhodnúť verejnosť Voľbou ľudu,“uzatvára list.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Britská premiérka Theresa Mayová však hovorí, že požiadanie o opätovné hlasovanie by bolo zradou dôvery verejnosti. Zdroj z britskej vlády povedal: „Premiérka to povedala jasne: nijaké druhé referendum“.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices