romovia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament žiada legislatívu na ochranu menšinových práv

Parlament  vzhľadom na pretrvávajúcu diskrimináciu národnostných menšín vyzval na prijatie spoločných pravidiel, ktoré by zaistili rešpektovanie práv ich príslušníkov v celej Únii.

Poslanci požiadali Európsku komisiu, aby vypracovala a predložila návrh smernice, ktorá by zadefinovala minimálne normy pre menšiny v EÚ. Jej súčasťou by mali byť jasné kritériá a opatrenia zamerané na ukončenie diskriminácie menšín v členských štátoch.

Nelegislatívne uznesenie, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 489 (za): 112 (proti): 73 (zdržalo sa hlasovania), vyzýva na spoločné vymedzenie pojmu národnostná menšina, ktoré by malo vychádzať z definície v Európskom dohovore o ľudských právach (ECHR).

Poslanci zdôrazňujú, že členské štáty by mali zabezpečiť ôsmim percentám občanom EÚ, ktorí patria k národnostným menšinám, možnosť uplatniť si svoje práva v oblasti kultúry, jazyka a vzdelávania. Zasadzujú sa tiež za vytvorenie únijného systému na ochranu menšín a preskúmanie vnútroštátnych menšinových politík.

Práva Rómov

Parlament vyjadril hlboké znepokojenie nad počtom Rómov bez štátnej príslušnosti v Európe, ktorí boli vytlačený na úplný okraj spoločnosti. Členským štátom preto adresoval výzvu na prijatie opatrení, ktoré by zaistili príslušníkom tejto menšiny plné dodržiavanie základných ľudských práv.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Podpora menšinových jazykov

Poslanci zdôraznili dôležitosť ochrany regionálnych a menšinových jazykov, ktorými v súčasnosti hovorí približne desatina obyvateľov EÚ. Schválené uznesenie vyzýva Európsku komisiu a členské štáty, aby prijali opatrenia zamerané na podporu využívania regionálnych a menšinových jazykov vo vzdelávacích inštitúciách a v médiách.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices