Klaus Iohannis
Rumunský prezident Klaus Iohannis. PHOTO: © European Union-EP.

Pred začiatkom rumunského predsedníctva treba podľa prezidenta vymeniť vládu

Rumunský prezident Klaus Iohannis v pondelok opätovne vyzval rumunskú vládu, aby odstúpila a vyhlásil, že s touto vládou na čele sa Rumunsko nemôže zhostiť predsedníctva Európskej únie (EÚ). Rumunsko preberá predsedníctvo v EÚ 1. januára.

„Veci sa vymkli spod kontroly,“ vyhlásil v pondelok prezident, podľa ktorého je výmena vlády ešte pred začiatkom rumunského predsedníctva „politickou nevyhnutnosťou“. Jeho hlavný politický rival, predseda vládnucej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Liviu Dragnea, označil prezidentove vyhlásenie za „medvediu službu Rumunsku“.

Dragnea je najvplyvnejším politikom v krajine, napriek tomu, že nemôže byť premiérom. Za zneužívanie moci a pokus zmanipulovať voľby ho odsúdili na tri a pol roka odňatia slobody, no výkon trestu má odložený, kým súd posúdi jeho odvolanie sa voči rozsudku. Vládu tak od januára tohto roku vedie Viorica Dancila, podľa analytikov je však len nastrčenou postavičkou a kontrolu nad dianím vo vláde naďalej drží Dragnea.

Z vlády minulý týždeň nečakane odstúpil minister pre európske záležitosti Victor Negrescu, ktorý mal byť kľúčovou postavou rumunského predsedníctva. Už dlhšie čelil tlaku zo strany viacerých svojich vládnych kolegov, ktorí mu vyčítali, že nedokáže v zahraničí predstavovať rumunskú vládu v tom „správnom“ svetle a tým pádom jej ani zaistiť priazeň zo strany bruselských inštitúcií.

Viac..  Po eurokandidátke SaS sú známe už aj niektoré mená ďalších strán

„Blíži sa hodina dvanásta a my sme totálne nepripravení,“ varoval v pondelok prezident Iohannis. „Nie je jasné, kto vláde velí, a ľudia, ktorí by mali mať na starosti európske predsedníctvo, odstupujú alebo ich vyhadzujú,“ dodal.

Obavy, ako Rumunsko zvládne úlohy, ktoré mu budú vyplývať z predsedníctva EÚ, zaznievajú už dlhšie aj z Bruselu. V októbri ich otvorene pomenovala napríklad aj eurokomisárka pre spravodlivosť, práva spotrebiteľa a rodovú rovnosť Věra Jourová, podľa ktorej je zložité predsedať Európskej únii pre krajinu, ktorá má taký veľký problém s korupciou ako Rumunsko.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices