brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Londýn a EÚ sa dohodli na brexite, May zvoláva ministrov

LONDÝN / Vyjednávačom Veľkej Británie a Európskej únie sa v utorok po siahodlhých rokovaniach podarilo dohodnúť na obojstranne prijateľnej podobe vystúpenia Británie z únie. S odvolaním sa na zdroje z britskej vlády o tom v utorok večer informovali britské a írske médiá.

Zatiaľ sa vie málo o konkrétnej podobe dohody, podľa írskej verejnoprávnej televízie a rozhlasu RTÉ je však jej súčasťou to, že hranica medzi Írskom a Severným Írskom zostane otvorená a nevzniknú na nej ani stanoviská, na ktorých by sa vykonávala colná kontrola. Ďalšie podrobnosti zatiaľ známe nie sú.

Podľa britskej spoločnosti BBC si britská premiérka Theresa May predvoláva postupne jedného člena vlády po druhom a každému odovzdáva kópiu návrhu dohody o brexite, ktorý je už odsúhlasený oboma stranami. Ministri sa podľa May inštrukcií budú môcť rozhodnúť len medzi tým, že dohodu o brexite podporia, a tým, že rezignujú z vlády. Hlasovanie o dohode o brexite sa očakáva na zasadaní britskej vlády, ktoré sa bude konať v stredu večer.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Ak britská vláda dohodu o brexite schváli, bude nasledovať proces jej schvaľovania v parlamentoch všetkých zostávajúcich 27 členských krajín EÚ, a tiež v Európskom parlamente a v britskom parlamente.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices