Pellegrini
Premiér Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union-EP.

Slovensko vyhostilo ruského diplomata

BRATISLAVA / Slovensko vyhostilo ruského diplomata, ktorý podľa informácií Vojenského obranného spravodajstva vykonával spravodajskú činnosť. Počas rokovania vlády informáciu zverejnil premiér Peter Pellegrini.

Slovensko vyhostilo ruského diplomata, po 48 hodinách, ako sa to Vojenské obranné spravodajstvo dozvedelo. „Na základe informácií vojenského spravodajstva bol dňa 22. novembra 2018, diplomatický pracovník pridelenca obrany Ruskej federácie v Slovenskej republike vyhlásený za personu non grata. Nakoľko vykonával rozviedne aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO,“ uviedol Peter Pellegrini.

„Jeho konanie ako diplomatického pracovníka bolo v rozpore s Viedenským dohovorom o konzulárnych stykoch. Jeho ďalšie pôsobenie bolo nežiaduce. Uvedená osoba opustila územie Slovenskej republiky do 48 hodín od požiadania. Došlo reálne k vyhosteniu ruského diplomata vzhľadom na to, že vykonával aktivity, ktoré už neboli v súlade s tým, ako sa má diplomat na území členského štátu EÚ a NATO správať,“ dodal Pellegrini.

Diplomat bol zamestnancom ruského veľvyslanectva.

Premiér dodal, že naša orientácia je jasná – proeurópska a proatlantická, s Ruskom máme štandardné vzťahy a vyhostili sme ho slušne. Reakcia Moskvy bola podľa neho štandardná, keďže takéto veci sa dejú aj inde. Informovali sme o tom aj našich spojencov. Bližšie túto skutočnosť Pellegrini komentovať nemohol.

SIS upozorňuje na zvyšujúci sa trend

Ruské a čínske tajné služby čoraz agresívnejšie pôsobia na našom území. V českom parlamente to v novembri otvorene vyhlásil šéf tamojšej spravodajskej agentúry.
Slovenská informačná služba rovnako upozorňuje na vyššiu aktivitu cudzích agentov v regióne.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Šéf českej BIS v parlamente uviedol,  že sa najviac obáva agentov ruskej rozviedky SVR a GRU, ktoré mali v tomto regióne operovať prostredníctvom ambasády, ale najnovšie sa podľa neho snažia získať spolupracovníkov, čo pracujú na iných úradoch. Čínske tajné služby sa zase podľa neho využívajú na prácu členov vlastnej komunity. Slovenská tajná služba tieto výroky nekomentuje. „Slovenská informačná služba už dlhší čas upozorňuje v rámci svojich možností na trend zvyšujúcich sa aktivít cudzích spravodajských služieb, ktorý aktuálne dominuje v celom európskom priestore,“ uviedol hovorca Slovenskej informačnej služby Branislav Zvara.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices