Theresa May
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union.

Britská premiérka sa stretne s lídrami EÚ

LONDÝN – Britská premiérka Theresa Mayová sa stretne s európskymi lídrami a predstaviteľmi Európskej únie (EÚ), aby s nimi prediskutovala záchranu jej dohody o brexite. Predsedníčka britskej vlády v utorok vycestovala do Haagu, kde sa stretne s holandským premiérom Markom Ruttem. Neskôr má v Berlíne na programe schôdzku s kancelárkou Angelou Merkelovou. Okrem nich sa Mayová stretne aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jean-Claudom Junckerom.

Ďalšie rokovania s Bruselom sa podľa britskej ministerky pre prácu a dôchodky Amber Ruddovej zamerajú na záložný plán dohody o brexite, ktorý sa týka hranice s Írskom. Mayová sa už skôr vyjadrila, že tento záložný plán vyvolal medzi poslancami „rozsiahle a hlboké obavy“.

Mayová sa s európskymi predstaviteľmi stretne po tom, ako odložila utorkové konečné hlasovanie o dohode v parlamente. Politička sa vyjadrila, že potrebuje „ďalšie záruky“ v súvislosti s plánom o hraniciach Severného Írska, aby získala podporu Dolnej snemovne parlamentu. V pondelok premiérka povedala poslancom, že niekoľko európskych lídrov „naznačilo, že sú otvorení diskusiám o tom, ako nájsť spôsob, ako poskytnúť istotu“ v súvislosti so spomínaným záložným plánom. Írsky premiér Leo Varadkar sa však vyjadril, že nie je možné znova prerokovať návrh tohto plánu bez toho, aby „sa otvorili ďalšie aspekty“ dohody o vystúpení Veľkej Británie z EÚ. Donald Tusk zase na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zdôraznil, že EÚ nebude „prerokúvať dohodu“, ale je ochotná diskutovať, ako „zjednodušiť ratifikáciu“ britskej dohody.

Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

Európski lídri sa vo štvrtok a piatok stretnú na summite v Bruseli, na ktorom plánujú okrem iného prediskutovať migráciu a dlhodobý rozpočet EÚ. Tuskov hovorca sa vyjadril, že sa teraz stretnú najmä preto, aby prediskutovali prípravu na odchod Británie z únie bez dohody.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices