Juncker, May
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union.

Stávkové kancelárie sú si isté, Mayová podľa nich určite nepadne

LONDÝN – Hoci čakanie na stredajšie hlasovanie o vyslovení nedôvery britskej premiérke Therese Mayovej ako predsedníčke Konzervatívnej strany sprevádza napätá atmosféra, podľa britských stávkových kancelárií je výsledok hlasovania už vopred jasný. V jednotlivých spoločnostiach je kurz na Mayovej zotrvanie vo funkcii šéfky konzervatívcov, s čím sa viaže aj jej zotrvanie vo funkcii britskej premiérky, extrémne nízky, čo znamená, že bookmakeri o Mayovej zotrvaní v úrade nepochybujú.

Jedna z najväčších britských stávkových kancelárií, William Hill, už z tohto dôvodu dokonca zastavila prijímanie stávok na to, či sa Mayová vo funkcii udrží alebo ju odvolajú. „Sme si stopercentne istí, že zvíťazí,“ odôvodnil to hovorca spoločnosti Rupert Adams.

V prípade, že by Mayová získala potrebný počet hlasov, nebudú môcť poslanci o jej funkcii takto hlasovať najmenej rok. Ak by jej však konzervatívci vyjadrili nedôveru, nasledovala by voľba nového predsedu strany, na ktorej by sa už nemohla zúčastniť. Podľa BBC existuje aj možnosť, že by hlasovanie o nedôvere síce skončilo v prospech Mayovej, ale nie drvivou väčšinou, a ona by sa tak mohla rozhodnúť, že rezignuje na post predsedníčky Konzervatívnej strany.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Konzervatívna strana je najväčším politickým subjektom v Dolnej snemovni britského parlamentu a od kohokoľvek, kto je jej predsedom, sa očakáva, že bude aj premiérom.

Theresa Mayová je premiérkou Spojeného kráľovstva od roku 2016, keď sa ujala funkcie krátko po referende o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices