Navracsics
Európsky komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics. PHOTO: © European Union.

Európske hlavné mestá kultúry budú tento rok Plovdiv a Matera

Od 1. januára 2019 sa o titul Európske hlavné mesto kultúry na jeden rok delia Plovdiv (Bulharsko) a Matera (Taliansko).

Európsky komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics uviedol: „Programy, ktoré predložili Plovdiv a Matera, ukazujú, ako si tieto mestá predstavujú vlastnú budúcnosť i budúcnosť Európy, a zároveň sú oslavou ich výnimočného stáročného dedičstva. Iniciatíva Európske hlavné mesto kultúry spája ľudí a zdôrazňuje úlohu kultúry pri budovaní európskej identity.Obe mestá pomôžu zabezpečiť dlhodobý vplyv minuloročného úspešného Európskeho roka kultúrneho dedičstva, ktorý ukázal, ako môže kultúra lepšie zmeniť naše mestá a regióny. V nadchádzajúcom roku želám Plovdivu a Matere samé úspechy.“

Plovdiv je historicky prvé bulharské mesto vyhlásené za Európske hlavné mesto kultúry. Jeho program pod heslom Spolu v roku 2019 prinesie regiónu nové príležitosti a mesto zviditeľní na medzinárodnej úrovni. V Plovdive, ako aj v širšom regióne na juhu centrálneho Bulharska a vo Varne, v Sofii a vo Velikom Tarnove sa uskutoční viac ako 300 projektov vrátane festivalov a komunitných projektov. Ich ústredné témy súvisia s charakteristickými črtami Plovdivu, jeho dejinami, kultúrnym dedičstvom, ale aj s výzvami, ktorým čelí. Návštevníci sa budú môcť zúčastniť na najrôznejších aktivitách – od spoznávania cyriliky cez rôzne výstavy až po spoločné divadelné produkcie so západným Balkánom a rómskymi a tureckými komunitami. Otváracie oslavy budú prebiehať od 11. do 13. januára. Večer 12. januára sa uskutoční celý rad podujatí v interiéroch aj pod holým nebom vrátane hudobných, svetelných a tanečných predstavení. Na slávnostnom otváracom ceremoniáli 12. januára sa zúčastní aj komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová.

Program Matery má motto Otvorená budúcnosť a bude sa osobitne zameriavať na sociálne a kultúrne začlenenie a kolaboratívne inovácie. Medzi najzaujímavejšie prvky patrí Ars Excavandi – súčasný pohľad na históriu a kultúru architektúry archeologických nálezov, Renesancia v novom svetle – výprava do umeleckej minulosti regiónov Basilicata a Apúlia, či Poézia prvočísel – výstava o ústrednej úlohe matematiky v práci umelcov naprieč dejinami. Matera navyše v spolupráci s divadelným súborom Teatro San Carlo prvý raz uvedie operu Cavalleria Rusticana pod holým nebom a predstaví 27 projektov vytvorených v spolupráci s miestnymi tvorivými komunitami a partnermi z Európy. Otváracie oslavy sa budú konať 19. a 20. januára a vystúpia na nich dve tisícky hudobníkov zo všetkých obcí regiónu Basilicata a mnohých ďalších kútov Európy. Na slávnostnom ceremoniáli 19. januára sa zúčastní komisár Navracsics.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Súvislosti

S iniciatívou Európskeho hlavného mesta kultúry prišla v roku 1985 vtedajšia grécka ministerka kultúry Melina Mercouriová. Postupne sa stala jednou z najvýznamnejších kultúrnych iniciatív v Európe. Mestá sa vyberajú na základe kultúrneho programu, ktorý musí mať silný európsky rozmer, podporovať účasť a aktívne zapojenie obyvateľov a prispievať k dlhodobému rozvoju tak mesta, ako aj okolitého regiónu.

Titul Európske hlavné mesto kultúry je zároveň pre mestá vynikajúcou príležitosťou na to, aby zmenili svoj imidž, zviditeľnili sa na mape sveta, prilákali viac turistov a prehodnotili svoj rozvoj vďaka kultúre. Titul má dlhodobý vplyv na mestá i regióny, a to nielen z kultúrneho, ale aj zo sociálno-ekonomického hľadiska.

V roku 2018 boli Európskymi hlavnými mestami kultúry maltská Valletta a holandský Leeuwarden. Po Plovdive a Matere v roku 2019 budú nasledovať Rijeka (Chorvátsko) a Galway (Írsko) v roku 2020, Temešvár (Rumunsko), Elefsina (Grécko) a Nový Sad (Srbsko, kandidátska krajina) v roku 2021, Esch (Luxembursko) a Kaunas (Litva) v roku 2022 a Veszprém (Maďarsko, odporúčanie) v roku 2023.

O dac

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices