automobily
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Do roku 2020 budú musieť preškoliť viac ako polovicu zamestnancov automobiliek

BRATISLAVA / Slovensko je automobilová veľmoc. Ak chceme, aby to tak ostalo, musíme však pridať. Okrem vonkajších faktorov ako krízy, či regulácie, máme ešte jednu veľkú skrytú hrozbu doma. A tou sú naši ľudia a ich zručnosti. Do troch rokov bude musieť preškolením prejsť vyše polovica zamestnaných.

Robotická budúcnosť a celková zmena pracovného trhu je neúprosná.

Mnohé miesta zaniknú a ďalšie si budú vyžadovať preškolenia. A nie je ich málo. Do roku 2022, teda len do troch rokov, bude nutné, aby absolvovalo nejaký druh tréningu 54 percent zamestnaných. Tento problém sa týka celého sveta a Slovenska ako automobilovej veľmoci o to viac.

Podľa analýzy Svetového ekonomického fóra bude musieť z tejto polovice zamestnancov prejsť až desať percent školeniami, ktoré budú trvať dlhšie ako rok. Doba robotického temna, najmä pre menej technicky zdatných ľudí, si bude jednoducho vyžadovať viac technologických zručností, či programovania. A zďaleka sa to už nebude týkať len IT pracovníkov a aby toho nebolo málo, zamestnávatelia k tomu budú vyžadovať aj kreativitu, originalitu, kritické myslenie, alebo komplexné riešenie problémov.

Viac..  Slovensko sa od 15. marca zapojí do európskeho systému výberu mýta

Analýza predpokladá, že približne polovica všetkých rekvalifikácií zamestnancov bude vo firmách realizovaná prostredníctvom interných oddelení, približne štvrtina prostredníctvom súkromných poskytovateľov odbornej prípravy a približne pätina prostredníctvom verejných vzdelávacích inštitúcií

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Podľa kľúčových výsledkov výročného prieskumu o Pakte, ktoré boli zverejnené pri príležitosti fóra Paktu pre …

Consent choices