Lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Lajčák: Najväčšou výzvou pre slovenské predsedníctvo v OBSE bude konflikt v a okolo Ukrajiny

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák rokoval vo Viedni v rámci pracovnej návštevy Rakúskej republiky s tamojšou spolkovou ministerkou pre Európu, integráciu a zahraničné veci Karin Kneisslovou. V rozhovore oboch politikov dominovali témy bilaterálnej spolupráce, aktuálne otázky európskej agendy, vrátane hodnotenia rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ, ako aj  slovenské predsedníctvo v OBSE.

Partneri diskutovali o bilaterálnych prioritách s dôrazom na cezhraničnú spoluprácu a spoločné infraštruktúrne projekty. Susedské vzťahy medzi oboma krajinami zhodnotili ako veľmi dobré a konštruktívne, čo odráža aj mimoriadna intenzita kontaktov na vysokej úrovni v ostatnom období. Rakúsko je jedným z našich kľúčových ekonomických partnerov a druhým najväčším investorom na Slovensku. Naše vzťahy sú prospešné pre obe strany a je potrebné pokračovať v nastavenom trende,“ zdôraznil slovenský minister.

Oceňujem našu spoluprácu s Rakúskom v rámci OBSE. Chceli by sme pokračovať v jeho úsilí, ktoré prezentovalo počas jeho predsedníctva v Rade EÚ, pokiaľ ide o implementáciu dohody o spolupráci medzi OBSE a EÚ v duchu efektívneho multilateralizmu, čo je jednou z priorít nášho predsedníctva v OBSE, uviedol M. Lajčák. Zároveň konštatoval, že najväčšou výzvou pre slovenské predsedníctvo bude konflikt v a okolo Ukrajiny, ktorý bol aj predmetom dnešného rokovania.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Minister Lajčák informoval partnerku o prioritách slovenského predsedníctva v rámci V4 a plánovaných aktivitách v jeho druhom polroku pričom akcentoval, že viaceré témy rakúskeho predsedníctva v rade EÚ sa zhodovali s prioritami slovenského predsedníctva vo V4, vrátane externých aspektov migrácie, rozširovania EÚ, či digitalizácie.

Partneri  konštatovali zhodné postoje aj v otázke brexitu. V prípade, ak sa Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska rozhodne definitívne, že nechce zostať v EÚ, potom by riadený odchod bol tou najlepšou alternatívou. Verím, že v tomto duchu uvažujú aj v Londýne a že celkovo zvíťazí pragmatizmus a zdravý rozum, uviedol M. Lajčák.

O dac

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices