Kozloduj
Jadrová elektráreň Kozloduj v Bulharsku. PHOTO: © European Union.

Európsky parlament žiada zvýšenie príspevku na vyraďovanie jadrových zariadení

Európsky parlament vyzval na zvýšenie príspevku Únie v procese vyraďovania už odstavených jadrových zariadení, vrátane slovenskej jadrovej elektrárne Bohunice V1.

Poslanci v uznesení, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 494 (za): 35 (proti): 32 (zdržalo sa hlasovania), vyzvali na úpravu výšky spolufinancovania aktivít, ktoré súvisia s procesom vyraďovania odstavenej jadrovej elektrárne Bohunice V1 na Slovensku a štyroch odstavených blokov jadrovej elektrárne Kozloduj v Bulharsku. Pôvodný návrh Európskej komisie, aby finančná spoluúčasť Únie na projektoch a činnostiach týkajúcich sa vyraďovania v rokoch 2021 – 2027 nepresiahla 50% poslanci prepracovali tak, aby spolufinancovanie Únie tvorilo minimálne 50%.

Parlament tiež presadzuje, aby bolo Spoločné výskumné centrum Európskej komisie poverené zhromažďovaním, rozvíjaním a výmenou poznatkov v oblasti vyraďovania jadrových zariadení z prevádzky na úrovni Únie.

Reakcie slovenských poslancov

„Podporujem tento program. Zo zvýšenej finančnej spoluúčasti EÚ bude profitovať aj Slovensko. V čase trendu implementovania politík obnoviteľných zdrojov je rozumné podporovať výskum v oblasti jadrovej energetiky, ktorá ostáva spoľahlivou cestou energetickej diverzifikácie pre Slovensko aj Európu,‟ uviedol poslanec Branislav Škripek (ECR, SK).

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

„Jadrové elektrárne a odpad z nich sú problémom, ktorý nemôžeme nechávať na ďalšie generácie. Tak ako v prípade iných environmentálnych záťaží, je Európska únia pripravená pomôcť s jeho riešením,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Ďalší postup

Schválené uznesenie Európskeho parlamentu bude zaslané Rade (ministrov) EÚ. V tomto prípade však ide o nezáväzné stanovisko, nakoľko Európsky parlament má v tejto otázke iba poradnú úlohu. Konečné znenie nového nariadenia je tak plne v rukách ministrov členských štátov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices