zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 2. týždňa 2019

US INFLÁCIA V ZÁVERE ROKA SPOMALILA

NEMECKO: Tržby nemeckých maloobchodníkov v novembri prekvapili a vzrástli medziročne o 1,1 %. V októbri bol síce rast oveľa výraznejší [5,2 %], no trhy očakávali pokles tržieb o -0,4 %. Priaznivá bola aj medzimesačná zmena nemeckých maloobchodných tržieb. V novembri sa oproti októbru zvýšili o 1,4 %, pričom trhy očakávali rast iba o 0,4 %.

Nemecká priemyselná produkcia v novembri výraznejšie sklamala. Znížila sa totižto o takmer – 5 %. Trhy očakávali pokles, no nie taký razantný [iba o -0,8 %]. Oproti októbru výroba v nemeckom priemysle poklesla o takmer -2 %, pričom trhový konsenzus počítal s miernym rastom o 0,3 %.

EUROZÓNA: Aj v eurozóne bol rast tržieb maloobchodníkov v novembri [o 1,1 %] síce pomalší ako v októbri [2,3 %], no realita vysoko prekonala trhové očakávania [o 0,4 %], čiže takmer trojnásobne. Trojnásobne rýchlejší rast tržieb [o 0,6 %] ako odhadoval trhový konsenzus [o 0,2 %] vidíme aj v medzimesačnom porovnaní, t. j. november vs. október. Priaznivejšie ako trhy očakávali sa vyvíjala aj dôvera investorov podľa Sentix. Tá síce klesla v januári na – 1,5 bodu z decembrových -0,3 bodu, no trhy odhadovali výraznejší pokles až na úroveň -2 body.

„Priaznivo prekvapila miera nezamestnanosti v eurozóne, ktorá klesla pod hranicu 8 %, čím dosiahla 10-ročné minimum. Klesla aj dôvera v ekonomiku eurozóny. V decembri dosiahla 107,3 bodu, čo je o -2,2 bodu menej ako v novembri. Trhy očakávali pokles ekonomickej dôvery, no miernejší. Zverejnená bola aj finalizácia spotrebiteľskej dôvery v menovom bloku. Tá však bola v zhode s prvotným odhadom a v záverečnom mesiaci vlaňajška skončila na úrovni -6,2 bodu, čo je ale najnižšia hodnota od marca 2017,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

USA: Za druhým brehom Atlantiku bol zverejnený index ISM v službách, a ten sa vyvíjal ešte horšie ako trhy čakali. Tie odhadovali, že v decembri dôjde k poklesu z úrovne 60,7 bodu na 58,5 bodu, no reálne sa znížil ešte viac, na 57,6 bodu. Za Veľkou mlákou bol zverejnený aj novembrový report JOLTS – report tvorby a fluktuácie pracovných miest, ktorý dosiahol 6 888 tisíc miest, pričom trhový konsenzus očakával 7 050 tisíc miest.

Inflačné čísla spoza Veľkej mláky boli v zhode s tým, čo trhy očakávali. Decembrová inflácia síce vďaka lacnejšiemu benzínu spomalila dynamiku rastu z novembrových 2,2 % na 1,9 %, no toto tento nižší rast trhy aj odhadovali. Medzimesačne, t. j. december vs. október ceny klesli o -0,1 %, čo bolo taktiež v stopercentnej zhode s trhovým konsenzom. Tempo rastu jadrovej inflácie zotrvalo na novembrovej úrovni 2,2 % r/r a 0,2 % m/m. Rast reálnej hodinovej US mzdy prekonal novembrový rast a v decembri dosiahol 1,1 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Andrzej DUDA

Duda: Poľsko chce využiť predsedníctvo v EÚ na upevnenie vzťahov s USA

Nadchádzajúce predsedníctvo Poľska v Rade Európskej únie sa bude zameriavať na posilnenie spolupráce so Spojenými …

Consent choices